«Ορισμένες τράπεζες κάνουν κατάχρηση της δύναμής τους»

«Ορισμένες τράπεζες κάνουν κατάχρηση της δύναμής τους»

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Υπάρχουν κρούσματα τραπεζών που κάνουν κατάχρηση της δύναμής τους. Πρέπει να μπορούμε να παρέμβουμε με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο». Αυτό δήλωσε χθες ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) κ. Νικόλαος Γκαργκάνας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αναμόρφωσης του πλαισίου εποπτείας των τραπεζών, στο περιθώριο του 5ου Διεθνούς Τραπεζικού Φόρουμ που διοργανώνει στην Αθήνα το περιοδικό Εconomist.

Στην ομιλία του ο κ. Γκαργκάνας στάθηκε ιδιαίτερα στην επέκταση των εγχωρίων τραπεζών στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και τη συμβολή τους στη μετάβαση των οικονομιών των γειτονικών χωρών. «Μέχρι το τέλος του 2005, οι ελληνικές τράπεζες διέθεταν στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης 18 θυγατρικές τράπεζες και 6 δίκτυα υποκαταστημάτων, με περίπου 1.000 υπηρεσιακές μονάδες, στις οποίες απασχολούνταν περίπου 15.000 εργαζόμενοι. Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν πλέον σημαντικό μερίδιο αγοράς στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Με βάση στατιστικά στοιχεία για το 2005, μεγαλύτερο μερίδιο καταγράφεται στην ΠΓΔΜ (26% ως προς το ενεργητικό), τη Βουλγαρία (20%) και την Αλβανία (17%) και μικρότερο μερίδιο στη Ρουμανία (12%) και τη Σερβία (11%)», επισήμανε ο διοικητής της ΤτΕ. Σε ό, τι αφορά τους κινδύνους, σημείωσε ότι η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στον πιστωτικό κίνδυνο και τον κίνδυνο αγοράς παραμένει σε σχετικώς χαμηλά επίπεδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή