Αλυσιδωτές αντιδράσεις από τη μειωμένη παραγωγή βάμβακος

Αλυσιδωτές αντιδράσεις από τη μειωμένη παραγωγή βάμβακος

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεσσαλονικη. Μία από τις άσχημες χρονιές του βαμβακιού είναι η φετινή στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τους παραγωγούς και τις παραδόσεις που έχουν γίνει στα εκκοκκιστήρια η σοδειά θα είναι τελικά μειωμένη κατά 35% – 40%, συνεπεία των κακών καιρικών συνθηκών. Το βαμβάκι, το κυριότερο φυτό μεγάλης καλλιέργειας στην Ελλάδα (μονοκαλλιέργεια σε περιοχές της Θεσσαλίας), η βασική αιτία καθόδου των αγροτών στους εθνικούς δρόμους φέτος δεν επαρκεί. Το σύνθημα που αντηχούσε πρόπερσι στον θεσσαλικό κάμπο «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά» και έβγαζε τους αγρότες με τα τρακτέρ στην εθνική οδό, φέτος εξελίσσεται στη… διαπίστωση «όλα τα λεφτά… λίγα τα κιλά». Εκτός των κακών καιρικών συνθηκών την περίοδο της συγκομιδής και ιδιαίτερα των βροχών του περασμένου Οκτωβρίου και η αλλαγή του συστήματος επιδότησης των παραγωγών κατ’ εφαρμογή της ΚΑΠ έχει μερίδιο στις φετινές απώλειες της παραγωγής. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η συνολική ποσότητα βαμβακιού μετά τα εκκοκκιστήρια θα πλησιάσει τους 300.000 τόνους, όταν την περυσινή χρονιά ήταν πάνω από 435.000 τόνους.

«Η μείωση αυτή σαφώς θα έχει συνέπειες στο εισόδημα του παραγωγού, στα εκκοκκιστήρια, στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, αλλά και στην εθνική οικονομία», εκτίμησε μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος του Ομίλου της Ελληνικής Υφαντουργίας κ. Χρ. Ακκάς. Το βαμβάκι, πηγή εισοδήματος για περισσότερες από 150.000 οικογένειες στη χώρα, έχει υψηλές στρεμματικές αποδόσεις με συνολικό ετήσιο όγκο παραγωγής περί τους 1.000.000 τόνους σύσπορο (ίνες και σπόρος μαζί) και τροφοδοτεί μια ολόκληρη σειρά μεταποιητικών βιομηχανιών.

Ο σημερινός κανονισμός του προϊόντος στο πλαίσιο μεταρρύθμισης της ΚΑΠ επηρεάζει το κίνητρο του βαμβακοπαραγωγού καθώς προβλέπει την αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή κατά 65% και μόνο το υπόλοιπο 35% παραμένει συνδεδεμένο με αυτήν και την ποιότητα. Ο παραπάνω κανονισμός βρίσκεται πάντως στον «αέρα» μετά τη δικαίωση της Ισπανίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που ακύρωσε το σύστημα ενίσχυσης. Λόγω της κατάστασης που δημιουργείται, ένα από τα προβλήματα που θα κληθεί να επιλύσει η κλωστοϋφαντουργία είναι αυτό του κατάλληλου βαμβακιού για νήμα λεπτής ποιότητας. Οσον αφορά τις εξαγωγές θα είναι περιορισμένες με συνολική απώλεια της τάξης των 150 εκατομμυρίων ευρώ για την εθνική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή