Με ρυθμό 2,9% «έτρεξε» τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός

Με ρυθμό 2,9% «έτρεξε» τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρή αύξηση σημείωσε ο πληθωρισμός καθώς τον Νοέμβριο «έτρεχε» με ρυθμό 2,9%, από 2,8% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ). Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι ο εναρμονισμένος πληθωρισμός (ο συγκρίσιμος δείκτης με τις χώρες της Ενωσης) διαμορφώθηκε στο 3,2% από 3,1%.

Καύσιμα – οπωρολαχανικά

Επίσης, τον Νοέμβριο αύξηση στο 2,5% (από 2,4% τον προηγούμενο μήνα) σημείωσε ο δομικός πληθωρισμός, που είναι ο δείκτης χωρίς τις εποχικές μεταβολές από καύσιμα και οπωρολαχανικά.

Η Στατιστική Υπηρεσία εκτιμά ότι στο τέλος του τρέχοντος έτους, ο πληθωρισμός σε μέσα επίπεδα θα διαμορφωθεί στο 3,2%, αντί του 3,5% που προβλεπόταν αρχικά.

Στις επιμέρους μεταβολές τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι μεταξύ Νοεμβρίου 2006 και Νοεμβρίου 2005 είχαμε στις νωπές πατάτες αύξηση 37,4%, στα νωπά λαχανικά 16,7%, στον καπνό 12,3%, στα κοσμήματα 9,5% και στις υπηρεσίες αναψυχής 7,1%.

Αντίθετα, μειώσεις 9,9% εμφανίστηκαν στα τιμολόγια του Διαδικτύου, 3,9% στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στο οπτικοακουστικό εξοπλισμό και 6,4% στα φρέσκα φρούτα.

Σύγκριση τιμών

Η σύγκριση των τιμών του Νοεμβρίου του 2006 με τον προηγούμενο μήνα Οκτώβριο, δείχνουν αυξήσεις 3,6% στην κινητή τηλεφωνία, 1,2% στα νωπά λαχανικά, 0,6% στο ψωμί, 0,5% στο φαγητό εκτός οικίας και στις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας. Στο ίδιο διάστημα καταγράφεται μείωση 9,4% στο κόστος πρόσβασης στο Διαδίκτυο, 8,1% στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και 6,4% στις τιμές των νωπών φρούτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή