ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με ρυθμό 2,9% «έτρεξε» τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός

Μικρή αύξηση σημείωσε ο πληθωρισμός καθώς τον Νοέμβριο «έτρεχε» με ρυθμό 2,9%, από 2,8% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ). Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι ο εναρμονισμένος πληθωρισμός (ο συγκρίσιμος δείκτης με τις χώρες της Ενωσης) διαμορφώθηκε στο 3,2% από 3,1%.

Καύσιμα – οπωρολαχανικά

Επίσης, τον Νοέμβριο αύξηση στο 2,5% (από 2,4% τον προηγούμενο μήνα) σημείωσε ο δομικός πληθωρισμός, που είναι ο δείκτης χωρίς τις εποχικές μεταβολές από καύσιμα και οπωρολαχανικά.

Η Στατιστική Υπηρεσία εκτιμά ότι στο τέλος του τρέχοντος έτους, ο πληθωρισμός σε μέσα επίπεδα θα διαμορφωθεί στο 3,2%, αντί του 3,5% που προβλεπόταν αρχικά.

Στις επιμέρους μεταβολές τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι μεταξύ Νοεμβρίου 2006 και Νοεμβρίου 2005 είχαμε στις νωπές πατάτες αύξηση 37,4%, στα νωπά λαχανικά 16,7%, στον καπνό 12,3%, στα κοσμήματα 9,5% και στις υπηρεσίες αναψυχής 7,1%.

Αντίθετα, μειώσεις 9,9% εμφανίστηκαν στα τιμολόγια του Διαδικτύου, 3,9% στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στο οπτικοακουστικό εξοπλισμό και 6,4% στα φρέσκα φρούτα.

Σύγκριση τιμών

Η σύγκριση των τιμών του Νοεμβρίου του 2006 με τον προηγούμενο μήνα Οκτώβριο, δείχνουν αυξήσεις 3,6% στην κινητή τηλεφωνία, 1,2% στα νωπά λαχανικά, 0,6% στο ψωμί, 0,5% στο φαγητό εκτός οικίας και στις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας. Στο ίδιο διάστημα καταγράφεται μείωση 9,4% στο κόστος πρόσβασης στο Διαδίκτυο, 8,1% στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και 6,4% στις τιμές των νωπών φρούτων.