Πόσο επηρεάζει τον δανεισμό η αναθεώρηση του ΑΕΠ

Πόσο επηρεάζει τον δανεισμό η αναθεώρηση του ΑΕΠ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλώνει σημαντικά ο πήχυς του δανεισμού στην Ελλάδα μετά την αναθεώρηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ). Η κατά 25% αύξηση του ΑΕΠ αλλάζει δραστικά τα δεδομένα στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τερματίζοντας αφενός την κουβέντα περί υπερδανεισμού των νοικοκυριών και αφετέρου δίνοντας νέα αναπτυξιακή πνοή στις τράπεζες.

Πλέον οι δείκτες δανεισμού των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα και απομακρύνονται σημαντικά από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Η αναθεώρηση ασφαλώς δεν θα δώσει ώθηση στην πιστωτική επέκταση (η οποία λίγο πολύ θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με τους ρυθμούς που αναπτύσσονταν πριν από την αναθεώρηση) ωστόσο θα επιμηκύνει την πορεία σύγκλισης των εγχωρίων τραπεζών με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Δηλαδή θα χρειαστούν περισσότερα χρόνια και περισσότερα δάνεια, προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να φτάσουν στο επίπεδο ωρίμασης που βρίσκονται οι αναπτυγμένες ευρωπαϊκές αγορές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η δανειακή επιβάρυνση των επιχειρήσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ από 47,4% που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2006 θα μειωθεί στο 37% μετά την αναθεώρηση του ΑΕΠ. Αντίστοιχα ο δανεισμός των νοικοκυριών περιορίζεται στο 33% από 42%. Ετσι ο δανεισμός των νοικοκυριών θα πρέπει να «τρέξει» με ρυθμούς περίπου 25% το 2007 προκειμένου ο δείκτης δανεισμού να επανέλθει στο επίπεδο που ήταν πριν από την αναθεώρηση του ΑΕΠ.

Πολλοί αντιμετωπίζουν την αναθεώρηση ως μια λογιστική προσαρμογή που δεν επηρεάζει την πραγματική οικονομική δραστηριότητα, ωστόσο στην ουσία πρόκειται για μια καθοριστική μεταβολή με την οποία αποτυπώνεται υπαρκτός πλούτος που βρίσκεται στην οικονομία και δεν εμφανιζόταν είτε για λόγους φοροδιαφυγής είτε για άλλους λόγους (καθυστερήσεων στη χρήση ενημερωμένων στοιχείων). Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank κ. Δημήτριος Μαντζούνης, μιλώντας πρόσφατα σε συνέδριο για τον τραπεζικό κλάδο, σημείωσε πως το γεγονός ότι κάποια εισοδήματα δεν καταγράφονταν στα επίσημα στοιχεία, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν κιόλας. Είναι γεγονός, πρόσθεσε ο κ. Μαντζούνης, ότι η χώρα μας είναι μια οικονομία των 250 δισ. ευρώ και όχι των 190 δισ. ευρώ όπως προέκυπτε από τις προηγούμενες μετρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή