Συμπληρωματική ασφάλιση για τους οικονομολόγους

Συμπληρωματική ασφάλιση για τους οικονομολόγους

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο επαγγελματικό ταμείο ασφάλισης που συστάθηκε βάσει του Νόμου 3029/2002, πριν ακόμη κλείσει ένα χρόνο λειτουργίας, αριθμεί ήδη 1.000 μέλη. Πρόκειται για το Ταμείο Ασφάλισης Οικονομολόγων (ETAO) στο οποίο μπορούν να εγγραφούν όσοι διαθέτουν άδεια οικονομολογικού επαγγέλματος ή άδεια λογιστή φοροτέχνη.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι εκπρόσωποι της Διοίκησης του Ταμείου, κ. K. Τζινιέρης και Σ. Χρυσάφης και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Π. Γιαννόπουλος, παρουσίασαν τους δύο κλάδους επαγγελματικής ασφάλισης: Εφάπαξ και Αλληλοβοήθειας και τις προοπτικές αυτού του εγχειρήματος. Από την προοπτική αύξησης των μελών (η δυνητική δεξαμενή περιλαμβάνει 100.000 επαγγελματίες) θα εξαρτηθεί και η δυνατότητα παροχής μηνιαίας σύνταξης και εξασφάλισης μεγαλύτερων αποδόσεων μέσω της έκδοσης αμοιβαίου κεφαλαίου.

Επί του παρόντος και μέχρι την πλήρη ανάπτυξή του, αυτός ο μη κερδοσκοπικός και εποπτευόμενος από το υπουργείο Απασχόλησης φορέας στηρίζεται αποκλειστικά στις εισφορές που καταβάλλουν εθελοντικά τα μέλη του και κυμαίνονται από 60 έως 1.500 ευρώ το τρίμηνο για τον κλάδο εφάπαξ. Κάθε μελος επιλέγει το ποσό που μπορεί να καταβάλει, ενώ η εισφορά του κλάδου αλληλβοήθειας ανέρχεται σε 50 ευρώ ετησίως.

Δικαίωμα εφάπαξ δικαιούται ακόμη κι αν ο ασφαλισμένος είναι 65 ετών και έχει ένα χρόνο ασφάλισης στο ταμείο. O κλάδος αλληλοβοήθειας εφαρμόζει το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένης παροχής, ενώ τα εφάπαξ ποσά για ηλικίες από 40ό έως και το 62ο έτος κυμαίνονται από 1.000 έως 20.000 ευρώ.

Να σημειωθει ότι στην ιστοσελίδα του Ταμείου (www. etao. gr) που λειτουργεί από χθες, εκτός από τη δυνατότητα ηλεκτρονικής εγγραφής και ενημέρωση των παροχών του ταμείου, τα μέλη με τη χρήση ειδικού κωδικού μπορούν να παρακολουθήσουν τον ατομικό τους λογαριασμό, όπως διαμορφώνεται κάθε φορά βάση των εισφορών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή