Στο «στόχαστρο» της εφορίας μικρομεσαίες και επαγγελματίες

Στο «στόχαστρο» της εφορίας μικρομεσαίες και επαγγελματίες

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διογκωμένες δαπάνες θα αποτελέσουν το βαρόμετρο για τον δειγματοληπτικό έλεγχο των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων της αυτοπεραίωσης.

Από τον προσεχή Ιανουάριο ο ελεγκτικός μηχανισμός θα ξεκινήσει ελέγχους σε όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες είχαν υπαχθεί στο σύστημα της αυτοπεραίωσης για τη χρήση του 2006.

Στο στόχαστρο θα τεθούν οι επιχειρήσεις που μείωσαν σημαντικά τη φορολογική επιβάρυνση, δηλώνοντας υψηλές δαπάνες καθώς και εκείνες που συρρίκνωσαν τα έσοδά τους για να έχουν το δικαίωμα να κλείσουν τη χρήση με τη διαδικασία της αυτοπεραίωσης.

Οπως ανέφερε χθες ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ο δειγματοληπτικός έλεγχος των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών κρίνεται απαραίτητος καθώς αρκετοί κατέφυγαν σε διάφορα τεχνάσματα για να υπαχθούν στη ρύθμιση και να πληρώσουν λιγότερους φόρους στο ελληνικό Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι περίπου 150.000 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες κλείνουν κάθε χρόνο τα βιβλία τους με τη μέθοδο της αυτοπεραίωσης.

Στο μεταξύ, με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών, προκύπτει ότι η φοροδιαφυγή αυξάνεται παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί το τελευταίο διάστημα.

Σε 1.564 ελέγχους που διενεργήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο στην Αττική διαπιστώθηκαν 4.939 παραβάσεις σε 630 επιχειρήσεις (ποσοστό παραβατικότητας 40%). Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας που δεν αποδόθηκε από τις επιχειρήσεις και καταλογίστηκε από την ΥπΕΕ ανέρχεται στο ποσό των 7.310.802 ευρώ, ενώ διαπιστώθηκαν παραβάσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων ύψους 16.916.747 ευρώ και καταλογίστηκαν πρόστιμα ύψους 42.866.846 ευρώ. Το σύνολο των καταλογισθέντων ποσών ανέρχεται στα 50.177.648 ευρώ.

Επίσης, η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής της ΥπΕΕ πραγματοποίησε ελέγχους σε 375 επιχειρήσεις νυχτερινών κέντρων διασκέδασης. Από τους ελέγχους διαπιστώθηκαν 1.201 παραβάσεις σε 166 επιχειρήσεις (ποσοστό παραβατικότητας 44%) και καταλογίστηκαν πρόστιμα ύψους 985.800 ευρώ.

Επίσης τον περασμένο μήνα η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (Διεύθυνση Αττικής) εξάρθρωσε κύκλωμα διακίνησης παραποιημένων προϊόντων και κατέσχεσε ενδύματα, υποδήματα, τσάντες, κ.λπ., τα οποία έφεραν εμπορικά σήματα επωνύμων εταιρειών. Το σύνολο των κατασχεθέντων προϊόντων ανήλθε σε 7.770 τεμάχια και οι διαφυγόντες δασμοί ανέρχονται σε περίπου 250.000 ευρώ.

Σημαντικές παραβάσεις διαπιστώθηκαν και σε εταιρείες εμπορίας καυσίμων. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις λαθρεμπορίας που αφορούσαν ποσότητα 505.901 λίτρων πετρελαίου και καταλογίστηκαν πρόστιμα ύψους 779.528 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή