EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φοροελαφρύνσεις για τους ναυτικούς

Φορολογικές ελαφρύνσεις για τους Ελληνες ναυτικούς προβλέπει το προς ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα, ο φορολογικός συντελεστής για τις αμοιβές των αξιωματικών του Εμπορικού Ναυτικού διαμορφώνεται στο 3% από 6% που ισχύει σήμερα, ενώ για το κατώτερο πλήρωμα ο φόρος διαμορφώνεται στο 1% έναντι 3% που ίσχυσε από το 2002 έως και σήμερα. «Με αυτόν τον τρόπο λύνεται το μακροχρόνιο πρόβλημα που αφορά τη φορολογία των Ελλήνων ναυτικών» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Ανανέωση εξαγωγικών επωνυμιών

Εως το τέλος Μαρτίου έχουν περιθώριο οι εξαγωγικές επιχειρήσεις να ανανεώσουν την εγγραφή των εξαγωγικών τους επωνυμιών, υποβάλλοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο EBEA. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Επιμελητηρίου, όσες επιχειρήσεις δεν προβούν εμπροθέσμως στην ανανέωση της εξαγωγικής τους επωνυμίας θα διαγραφούν από το Ειδικό Μητρώο Εξαγωγέων, όπως επίσης θα διαγραφούν και οι επιχειρήσεις εκείνες που δεν πραγματοποίησαν εξαγωγές κατά την τελευταία τριετία (2004-2006).

Κονδύλια για ανάπλαση πόλεων

Τέσσερα εκατ. ευρώ θα διατεθούν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την ανάπλαση πόλεων των Δήμων Ναυπλιέων, Αργους, Κορίνθου, Τρίπολης, Σπάρτης και Καλαμάτας, στο πλαίσιο προγράμματος υλοποίησης Ολοκληρωμένων Δράσεων Αστικής Ανάπτυξης και ενίσχυσης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο του προγράμματος δίνεται η δυνατότητα να υποβληθούν επενδυτικά σχέδια για τις επιχειρήσεις στις πόλεις αυτές και να επιχορηγηθούν από το ελληνικό Δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Ενωση κατά 60%. Εξάλλου, με απόφαση της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κ. Αγγέλας Αβούρη, εγκρίθηκε η αύξηση της διατιθέμενης δημόσιας δαπάνης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του Γ΄ κύκλου προκήρυξης στη μεταποίηση και τον τουρισμό, ώστε να καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση του συνόλου των θετικά αξιολογημένων επενδυτικών προτάσεων στο πλαίσιο του ΠΕΠ Πελοποννήσου 2000-2006. Η αύξηση της διατιθέμενης δαπάνης είναι στο διπλάσιο της αρχικής, από 27,5 εκατ. ευρώ στα 50 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστήριο εμπορευμάτων

Ενα χρηματιστήριο εμπορευμάτων μπορεί να λειτουργήσει τόσο ως μοχλός όσο και ως καταλύτης για την πλήρη αναβάθμιση των εμπορευματικών κλάδων και την ολοκλήρωση των μικρών παραγωγών με τις μεγάλες εφοδιαστικές αλυσίδες. Με τον τρόπο αυτό μικρές επιχειρήσεις και σούπερ μάρκετ μπορούν να έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές, μειώνοντας το κόστος και τις τιμές προς τον τελικό καταναλωτή. Αυτά αναφέρονται σε μελέτη της Unctad (United Nations Development on Trade and Development) με αφορμή συνέδριο που πραγματοποιείται από τις 11-13 Δεκεμβρίου στη Γενεύη για τους μικροπαραγωγούς στις αναπτυσσόμενες χώρες και τις δυνατότητες εισόδου τους στις παγκόσμιες αγορές. Η δημιουργία χρηματιστηρίου ωθεί την ίδρυση ενός δικτύου αποθήκης με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών παράδοσης, ενθαρρύνοντας τις δομές αποθήκευσης, μεταφοράς και διατήρησης των εμπορεύσιμων προϊόντων. Τέλος, το χρηματιστήριο, που προσφέρει διαδικασίες τιμολόγησης κινδύνου, παρέχει εργαλεία όπως τα options και τα futures, που βοηθούν τους αγρότες στην αντιμετώπιση της μεταβλητότητας των τιμών, φαινόμενο που κατατρύχει τους παγκόσμιους κλάδους των εμπορευμάτων. Τα σούπερ μάρκετ κατέχουν καίριο ρόλο στους αγροτικούς τομείς τόσο στις αναπτυγμένες όσο και τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η αυξανόμενη «κυριαρχία» των εφοδιαστικών αλυσίδων επέφερε σημαντικές μεταβολές στους μικροπαραγωγούς αλλά και στις μεταφορικές εταιρείες. – Περισσότερα στο www.kathimerini.gr

Νέο Δ.Σ. πολιτικών μηχανικών

Νέο διοικητικό συμβούλιο για το διάστημα 2006-2008 απέκτησε χθες ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών του συλλόγου στις 24 Σεπτεμβρίου 2006. Πρόεδρος επανεξελέγη ο Δημ. Παπαγιαννίδης, ενώ στο προεδρείο εξελέγησαν α΄ αντιπρόεδρος ο Αρης Χατζηδάκης, β΄ αντιπρόεδρος η Ακριβή Χάραρη, γεν. γραμματέας ο Χάρης Πανουσόπουλος, αναπλ. γεν. γραμματέας ο Αριστείδης Καρλαύτης και ταμίας ο Νίκος Ζυγούρης. Ανάμεσα στις προτεραιότητες των πολιτικών μηχανικών για την επόμενη διετία είναι τα θέματα ασφάλισης και απασχόλησης, η αναβάθμιση των μηχανικών του Δημοσίου και η στήριξη των μικρομεσαίων μελετητικών και εργοληπτικών επιχειρήσεων.

Εκδήλωση για στελέχη Προμηθειών

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Προμηθειών (ΕΙΠ) διοργανώνει το απόγευμα της Τετάρτης 20 Δεκεμβρίου 2006 στο «Αμφιθέατρο Καρατζά» της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Αιόλου 82-84, Αθήνα) εκδήλωση με θέμα Financial Risk Management in Purchasing – Πώς θα διασφαλίσετε την επιχείρησή σας από τη μεταβλητότητα των τιμών: προϊόντων, επιτοκίων, συναλλάγματος και ναύλων.

Η εκδήλωση αφορά τα στελέχη Προμηθειών και Αγορών & Εφοδιασμού και τα στελέχη των Οικονομικών Υπηρεσιών Επιχειρήσεων που επιθυμούν να ενημερωθούν για τα εργαλεία και τις μεθόδους που υπάρχουν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και διαχείριση του χρηματοοικονομικού κινδύνου που εκδηλώνεται από τη μεταβλητότητα των τιμών φυσικών προϊόντων, επιτοκίων, ξένων νομισμάτων και ναύλων που έχει προκύψει από την παγκοσμιότητα και την απελευθέρωση των αγορών. Η εκδήλωση αποτελείται από μια σειρά ομιλιών επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών, καθώς επίσης από σειρά παρουσιάσεων και συζητήσεων.

Εγγραφές μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω του site http://www.hpi.gr/events/riskmanagementinsupply.htm

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή