Το φθινόπωρο απαντά η ΔΟΕ για το ασφαλιστικό

Το φθινόπωρο απαντά η ΔΟΕ για το ασφαλιστικό

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Σεπτέμβριο θα έχει έτοιμο το πρώτο σχέδιο για το ασφαλιστικό η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, η οποία ανέλαβε τη σύνταξη της σχετικής μελέτης για λογαριασμό της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, ενώ τον Μάρτιο αναμένεται να παρουσιαστεί μια έκθεση για την πορεία της μελέτης. Οπως απεδείχθη και στις συναντήσεις που είχαν κατά την παραμονή τους στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της ΔΟΕ με τον πρόεδρο της Επιτροπής για το ασφαλιστικό, κ. N. Αναλυτή, τον διοικητή του IKA κ. Γ. Βαρθολομαίο και τους εκπροσώπους της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, το βασικότερο πρόβλημα για τη διερεύνηση της προοπτικής του συνταξιοδοτικού είναι (και πάλι) η εγκυρότητα των στοιχείων.

Αναφέρονται μεγάλες δυσκολίες στην αποτύπωση των στοιχείων των 800.000 ασφαλισμένων στο Δημόσιο και τους Οργανισμούς. Επίσης, η ενοποίηση των TAE, ΤΣΑ και TEBE από 1.1.2007 και η επακόλουθη αλλαγή των καταστατικών των τριών ταμείων διαφοροποιεί τα δεδομένα που υπάρχουν στον Οργανισμό Ασφάλισης των Ελεύθερων Επαγγελματιών.

Δυσκολίες εμφανίζονται και στη συνεργασία της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής με τη διεύθυνση αναλογιστικών μελετών του υπουργείου Απασχόλησης.

Η μελέτη της ΔΟΕ αναμένεται να αποτυπώσει το ασφαλιστικό πρόβλημα απαντώντας σε δύο βασικά ερωτήματα: α) Ποιο είναι το οριακό έτος για τη λήψη μέτρων που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα. β) Ποια είναι τα περιθώρια βιωσιμότητας του συστήματος εάν μεταβληθούν οι παράμετροι (εισφορές, συντάξεις, όρια ηλικίας) του συνταξιοδοτικού. Πάντως, όπως αποδεικνύεται και από τη συνάντηση εργασίας του πρωθυπουργού με τον διοικητή του IKA, σε αυτή τη φάση ο κ. Καραμανλής δίδει έμφαση στο IKA, επιμένοντας στη διόρθωση των προβλημάτων που δυσχεραίνουν την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ.

Επίσης, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η δημοσίευση του Νόμου για τις ρυθμίσεις των οφειλών στο ΦΕΚ και η έκδοση των εγκυκλίων για την ένταξη των επιχειρήσεων στη ρύθμιση αποπληρωμής οφειλών. Στη συνέχεια, η διοίκηση θα προχωρήσει στην υλοποίηση συστήματος τύπου (ασφαλιστικού) Τειρεσία. Σχετική μελέτη για το θέμα θα επεξεργαστεί η Εθνική Τράπεζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή