Στα… μικροσωματίδια ακουμπά η απαγόρευση

Στα… μικροσωματίδια ακουμπά η απαγόρευση

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σπάνια συμφωνία απόψεων ανάμεσα στο ΥΠΕΧΩΔΕ, το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας προκαλεί το ενδεχόμενο άρσης της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Και οι τρεις πλευρές είναι εντελώς αντίθετες στην άρση, εκτιμώντας ότι η επιβάρυνση που θα προκύψει στην ατμόσφαιρα των ελληνικών μεγαλουπόλεων, άρα και στην υγεία των κατοίκων τους, θα είναι σημαντική. Κι αυτό γιατί τα πετρελαιοκίνητα οχήματα παράγουν έναν από τους πιο ύπουλους ρύπους, τα αιωρούμενα μικροσωματίδια (ΡΜ), στα οποία αποδίδονται σήμερα 350.000 θάνατοι ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Νεότερες μελέτες του ΥΠΕΧΩΔΕ σημειώνουν ότι οι νέες τεχνολογίες δεν είναι ακόμα απολύτως ασφαλείς, ούτε η τοποθέτηση ειδικών φίλτρων -υποχρεωτική από το 2010 στην Ε.Ε.- θα κάνει τα πετρελαιοκίνητα αβλαβή.

Επικίνδυνα μικροσωματίδια

Η κυκλοφορία πετρελαιοκίνητων Ι.Χ. τελευταίας τεχνολογίας εκτιμάται ότι θα βελτιώσει την κατάσταση ως προς τη μείωση του μονοξειδίου του άνθρακα και των υδρογονανθράκων· όμως θα επιδεινώσει το πρόβλημα με την αύξηση ρύπων του διοξειδίου του θείου και κυρίως μικροσωματιδίων, που θεωρούνται και ο πιο επικίνδυνος από τους νέους ρύπους. «Οι τεχνολογίες στα πετρελαιοκίνητα Ι.Χ. έχουν εξελιχθεί, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ρυπαίνουν» σημειώνουν στην «Κ» στελέχη του ΥΠΕΧΩΔΕ. «Η τεχνολογία PRO4 ρυπαίνει λιγότερο από την προηγούμενη, αλλά περισσότερο από τα βενζινοκίνητα καταλυτικά, ενώ η τεχνολογία PRO5 δεν έχει ακόμα προχωρήσει επαρκώς». Παρά τις πιέσεις που ασκούνται από μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, το ΥΠΕΧΩΔΕ δηλώνει κατηγορηματικά πως δεν πρόκειται να συζητήσει την άρση της πετρελαιοκίνησης. Σε αυτήν την απόφαση συνηγορεί και νεότερη επιστημονική μελέτη που βρίσκεται σήμερα υπο εκπόνηση στο υπουργείο και η οποία καταλήγει στα ίδια συμπεράσματα.

Βλαβερές συνέπειες

Πολλοί επιστήμονες προτάσσουν τις βλαβερές συνέπειες των μικροσωματιδίων στην υγεία των πολιτών. Χαρακτηριστική είναι πρόσφατη μελέτη του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας (Κλέα Κατσουγιάννη, Γιώτα Τουλούμη, Αντώνης Αναλυτής) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία κατέληξε στο συγκλονιστικό συμπέρασμα ότι οι νέες γενιές Αθηναίων και Θεσσαλονικέων θα ζήσουν ένα έτος λιγότερο εξαιτίας της συνεχούς έκθεσής τους στα μικροσωματίδια (βλ. «Κ» 6.5.2006).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή