Κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό των τουριστικών λεωφορείων

Κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό των τουριστικών λεωφορείων

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 1/3 του προβλεπόμενου ποσού των 600 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των τουριστικών λεωφορείων έχει μέχρι στιγμής απορροφηθεί από τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, καθιστά επιτακτική την ανάγκη διατήρησης των κινήτρων και μετά τη λήξη ισχύος του σχετικού Νόμου το 2007.

Αυτό τόνισε, χθες, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού κ. Γιώργος Δούκας κατά τη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης στην οποία παρουσιάσθηκε μελέτη της JBR HELLAS με θέμα τα τουριστικά λεωφορεία στην Ελλάδα. Οπως σημειώθηκε, σήμερα κυκλοφορούν στην Ελλάδα περίπου 5.500 τουριστικά πούλμαν με εκτιμώμενη αξία μεγαλύτερη των 800 εκατ. ευρώ, τα οποία σε ποσοστό περίπου 85% είναι ιδιοκτησίας των τουριστικών γραφείων. Επίσης, υπογραμμίσθηκε ότι το 75% των τουριστικών λεωφορείων έχει ηλικία πάνω από 10 έτη, γεγονός που στο άμεσο μέλλον αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα ποιότητας στην αλυσίδα προσφοράς υπηρεσιών του ελληνικού τουρισμού.

Ανάμεσα στα άλλα συμπεράσματα και στοιχεία της μελέτης είναι και τα εξής:

– Η απελευθέρωση του συγκοινωνιακού έργου στο πλαίσιο ενός ελεγχόμενου ανταγωνισμού είναι η πολιτική που ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και ευνοείται από την Ε.Ε., διότι με αυτήν προωθείται ο υγιής ανταγωνισμός και ωφελούνται, πρώτιστα, οι ίδιοι οι καταναλωτές. Το καθεστώς του μονοπωλίου οφείλει οριστικά να τερματισθεί το 2011, όταν και παύεται, σύμφωνα με τον ισχύοντα Νόμο.

– Πολλά κρίσιμα, θεσμικά και οικονομικά, προνόμια, σε βάρος των τουριστικών λεωφορείων, έχουν κατά καιρούς παραχωρηθεί στα ΚΤΕΛ. Οπως επισημάνθηκε, η άνιση αυτή πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων έχει σοβαρό μερίδιο ευθύνης στην αποδυνάμωση του κλάδου, πλήττοντας συνολικά τον ελληνικό τουρισμό. Τα θέματα αυτά οφείλουν άμεσα να επανεξετασθούν από τα αρμόδια υπουργεία.

– Την περίοδο 2000-2006 ετέθησαν σε κυκλοφορία 1.094 νέα τουριστικά λεωφορεία.

– Αμεσα στην Ευρώπη απασχολούνται 160.000 άτομα σε εταιρείες τουριστικών λεωφορείων. Εμμεσα η συγκεκριμένη δραστηριότητα δημιουργεί άλλες 480.000 θέσεις εργασίας (tour opertarοrs, ξεναγοί, ειδικευμένοι ταξιδιωτικοί πράκτορες).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή