Παράταση για τις νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων

Παράταση για τις νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναβάλλεται για ένα τρίμηνο η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, οι αντικειμενικές αξίες δεν θα αυξηθούν από 1-1-2007 σημειώνοντας ωστόσο, ότι αυτό θα γίνει τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Επί της ουσίας, οι ενδιαφερόμενοι έχουν μπροστά τους τρεις μήνες για να αγοράσουν ακίνητα ή να τα μεταβιβάσουν στα παιδιά τους, γλιτώνοντας με αυτόν τον τρόπο σημαντικά ποσά.

Από τις επικείμενες διορθωτικές αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν σημαντικά οι υπόχρεοι σε Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Οι υποκείμενοι σε ΦΜΑΠ δεν θα φορολογηθούν με τις αντικειμενικές αξίες του 2007 αλλά με τις αντικειμενικές αξίες του 2001, προσαυξημένες με συντελεστή το ύψος του οποίου δεν έχει καθορισθεί ακόμα.

Αυτό σημαίνει ότι οι υποκείμενοι στον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ) δεν θα κληθούν να καταβάλλουν αυξημένα ποσά φόρου, αλλά αντίθετα θα ισχύσουν οι παλαιότερες αντικειμενικές αξίες, όπως είχε συμβεί και εφέτος, οπότε οι υπόχρεοι δεν κατέβαλαν ΦΜΑΠ με τις αντικειμενικές του 2006, αλλά με εκείνες του 2001 (αφού η νομοθεσία προβλέπει ότι ο υπολογισμός γίνεται με τις τιμές που «τρέχουν» κατά την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους).

Υπενθυμίζεται ότι το 2006 για τον υπολογισμό του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, το υπουργείο Οικονομικών έλαβε υπόψη του την αντικειμενική αξία των ακινήτων κατά την 1η Ιανουαρίου 2005 (επί της ουσίας της αξίας του 2001 διότι για πέντε χρόνια δεν είχαν αναπροσαρμοσθεί). Ωστόσο, αυξήθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές κατά 18% σε όλα τα κλιμάκια. Με τη μέθοδο αυτή οι φορολογούμενοι με μεγάλη ακίνητη περιουσία κατέβαλαν μικρότερους φόρους στο ελληνικό Δημόσιο σε σχέση με τους φόρους που θα πλήρωναν εάν φορολογούνταν με τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυσαν το 2006. Οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα είναι περίπου 20- 25% μεσοσταθμικά, ενώ ελαφρώς υψηλότερες θα είναι οι αυξήσεις στις αξίες των αγροτεμαχίων και των εκτός σχεδίου πόλεως ακινήτων (αναλυτικό ρεπορτάζ στο ένθετο Real Estate).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή