Αντιδράσεις από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης για τους διαγωνισμούς

Αντιδράσεις από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης για τους διαγωνισμούς

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ Α. Ε.) λάβαμε την ακόλουθη επιστολή, την οποία και δημοσιεύουμε αυτούσια: «Κύριοι, σε συνέχεια πρωτοσέλιδου άρθρου της Οικονομικής «Καθημερινής» της Κυριακής 17/12/2006, στο οποίο ο συντάκτης σας κ. Σ. Κουσουνής προβαίνει σε σωρεία ανακριβών δηλώσεων και μειωτικών εκφράσεων για την ΕΤΑ Α. Ε. και εμένα προσωπικά, σας γνωρίζω συνοπτικά τα ακόλουθα:

Κατά το διάστημα της ανάληψης των καθηκόντων μου, ήτοι από τον Φεβρουάριο 2005 μέχρι σήμερα, μέγιστο μέρος των προσπαθειών επικεντρώθηκε στη διαχειριστική και επιχειρησιακή εξυγίανση της ΕΤΑ. Η πρώτη αφορά τη διεκδίκηση και είσπραξη εκκρεμών απαιτήσεων, την άρση των εμπλοκών στις μείζονες επενδυτικές συμβάσεις του παρελθόντος και γενικότερα την ανασυγκρότηση της εταιρείας.

Η δεύτερη αφορά την προσήκουσα νομική και τεχνική «ωρίμαση» των ακινήτων προς αξιοποίηση, δηλαδή την οριστική επίλυση πλείστων ζητημάτων (πολεοδομικών, ιδιοκτησιακών, περιβαλλοντικών, λειτουργίας), τα οποία εκκρεμούσαν επί έτη και αποτελούν αιτίες αναφερόμενων στο εν λόγω άρθρο δικαστικών διενέξεων και απαιτήσεων σε βάρος της εταιρείας. Αλλωστε, η ωρίμαση των ακινήτων δεν εξαρτάται αποκλειστικά από ενέργειες της ΕΤΑ, καθώς εκ του νόμου προβλέπονται συγκεκριμένες διαδικασίες, γνωμοδοτήσεις και εγκρίσεις πληθώρας αρμοδίων αρχών, προθεσμίες εναντίωσης κ. λπ., καθιστώντας την ωρίμαση υπόθεση πολλών μηνών, αν όχι ετών.

Η ένταση, αλλά και τα θετικά αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας καθίστανται φανερά από την επάνοδο της εταιρείας στην κερδοφορία (από ζημίες 13,5 εκατομμύρια ευρώ το 2004 σε κέρδη 8 εκατομμύρια το 2005 και προβλεπόμενα κέρδη τουλάχιστον 8,3 εκατομμύρια ευρώ το 2006), τη διανομή μερίσματος στο ελληνικό Δημόσιο, καθώς και την εκτίναξη των ταμειακών διαθεσίμων από 4,3 εκατομμύρια ευρώ το 2004 σε 21 εκατομμύρια ευρώ το 2005 και περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ το 2006.

Η αξιοποίηση των ακινήτων, όπως άλλωστε έχει δηλώσει και η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης (βλ. άρθρο του ιδίου συντάκτη της 10/05/2006), εξαρτάται τόσο από κρίσιμες νομοθετικές ρυθμίσεις (οι πρώτες από τις οποίες έγιναν μόλις στα τέλη Οκτωβρίου 2006 με το νομοσχέδιο περί ιαματικού τουρισμού), αλλά και από την προβλεπόμενη διαδικασία, στην οποία εμπλέκεται η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑ). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, καθ’ υπόδειξιν της ΔΕΑ, ο διαγωνισμός για τη μαρίνα Φαλήρου (ΣΕΦ) χρειάστηκε να αναμείνει την εκ του πρόσφατου νόμου αδειοδότησή της και πλέον εκκρεμεί η έγκριση της ΔΕΑ για να ξεκινήσει. Γίνεται πλέον προφανές ότι οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονται στη συχνά τραγική ανωριμότητα των ακινήτων ή σε νομοθετικά προβλεπόμενες διαδικασίες και δεν είναι αποτέλεσμα απραξίας της τωρινής διοίκησης της εταιρείας.

Οσον αφορά τις όλως ανακριβείς αναφορές του άρθρου σε δήθεν προβληματικούς διαγωνισμούς επισημαίνεται ότι η παροχή διευκρινίσεων είναι νομοθετικά αναγνωρισμένο και επιχειρηματικά συνηθέστατο στάδιο της διαδικασίας ενός διαγωνισμού και σε καμιά περίπτωση δεν συνιστά ένδειξη ελαττώματος της διαδικασίας ή της προκήρυξης – άλλωστε, στους κατονομαζόμενους διαγωνισμούς δεν υπήρξε καμία ένσταση από τους διαγωνιζομένους, οπότε τα γραφόμενα περί «διαγωνισμού που λίγο έλειψε να τιναχθεί στον αέρα» δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Αναφορικά με τις, κατά τον συντάκτη σας, «ασκήσεις επί χάρτου», επισημαίνουμε -πέραν των προφανέστατων σφαλμάτων στο εμβαδόν των ακινήτων του παρατιθέμενου πίνακα- ότι μέχρι τη νομοθετική ρύθμιση του Οκτωβρίου 2006, η μακροπρόθεσμη αξιοποίηση των ακινήτων από την ΕΤΑ περνούσε απαραίτητα από τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων και δεν τελούσε υπό τη διακριτική ευχέρεια της διοίκησης της εταιρείας.

Δεδομένου ότι ο εν λόγω συντάκτης, χωρίς να έχει κάνει οποιαδήποτε προσπάθεια διασταύρωσης των πληροφοριών και εκτιμήσεών του, απαριθμεί «γεγονότα» και καταλήγει σε συμπεράσματα τα οποία μειώνουν την αξιοπιστία της ΕΤΑ και της διοίκησής της σε εν εξελίξει και σε άμεσα επερχόμενους διαγωνισμούς (Μαρίνα ΣΕΦ, Γκολφ Αφάντου Ρόδου, Καζίνο Κέρκυρας κ. λπ.), προκαλώντας σημαντική ζημία, παρακαλώ για τη δημοσίευση της παρούσας επιστολής μου σε ανάλογα με το εν λόγω άρθρο προβεβλημένη θέση προς αποκατάσταση της αλήθειας και της αντικειμενικότητας, επιφυλασσόμενος των δικαιωμάτων της εταιρείας και εμού».

Κωνσταντινος Ζαχαροπουλος/ Διευθύνων Σύμβουλος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή