Φορολογικές παραβάσεις άνω του 1,3 εκατ. ευρώ από 1.084 επιχειρήσεις

Φορολογικές παραβάσεις άνω του 1,3 εκατ. ευρώ από 1.084 επιχειρήσεις

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια ευρώ θα καταβάλουν 1.084 μεγάλες επιχειρήσεις, με τζίρο άνω των εννέα εκατομμυρίων ευρώ, στις οποίες ο ελεγκτικός μηχανισμός εντόπισε παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας.

Στις επιχειρήσεις αυτές βεβαιώθηκαν συνολικά παραβάσεις (από τη μη απόδοση φόρων ή μη αναγνώριση διάφορων δαπανών) ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομικών θα εισπράξει το ανωτέρω ποσό, δεδομένου ότι αρκετές επιχειρήσεις εξ αυτών είτε θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη είτε στις επιτροπές του υπουργείου Οικονομικών, αμφισβητώντας τα ποσά και τα πρόστιμα που τους καταλογίσθηκαν.

Φοροδιαφυγή

Πάντως, από την ανάγνωση των στοιχείων προκύπτει ότι η φοροδιαφυγή στη Ελλάδα λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις αφού ποτέ στο παρελθόν το υπουργείο Οικονομικών δεν είχε τόσα έσοδα από τις ελεγκτικές του δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου το Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Αθηνών, που διενεργεί ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις, έλεγξε 925 επιχειρήσεις καταλογίζοντας παραβάσεις ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Το αντίστοιχο ελεγκτικό κέντρο που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη έλεγξε 159 επιχειρήσεις βεβαιώνοντας επιπλέον φόρους ύψους 253 εκατ. ευρώ.

Συνολικά ελέγχθηκαν 1.084 επιχειρήσεις ενώ το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα είχαν ελεγθεί 773 επιχειρήσεις (αύξηση ελέγχων 40,4%).

Τα περιφερειακά ελεγκτικά κέντρα (ΠΕΚ) διενήργησαν ελέγχους στο προαναφερόμενο διάστημα σε 3.630 επιχειρήσεις και το ποσό που αναμένεται να εισέλθει στον κρατικό κορβανά (πρόκειται για βεβαιωθέντες φόρους και όχι για είσπραξη φόρων) θα φτάσει τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ από τους ελέγχους που έγιναν από τις μεγάλες εφορίες της χώρας βεβαιώθηκαν ποσά ύψους 377 εκατ. ευρώ. Συνολικά στο 11μηνο ελέγχθηκαν 5.771 επιχειρήσεις έναντι 4.062 το 2005 και οι βεβαιωθέντες φόροι ανήλθαν στα τρία δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένοι 150,2%, σε σχέση με τους φόρους που βεβαιώθηκαν το αντίστοιχο διάστημα του 2005.

Αναφερόμενος ο υφυπουργός Οικονομικών Αν. Μπέζας στο μείζον θέμα της φοροδιαφυγής είπε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα για τον περιορισμό της, τονίζοντας ωστόσο, ότι υπάρχει ακόμη δρόμος μπροστά. Σημείωσε παράλληλα ότι «ένα μεγάλο έργο που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πάταξη της φοροδιαφυγής, είναι το Εlenxis. Με τη λειτουργία του Εlenxis, οι ελεγκτές θα διεκολυνθούν σημαντικά, καθώς κατά τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων, θα μπορούν να διασυνδέονται με το taxis για την άμεση εύρεση των φορολγοικών δεδομέων του φορολογούμενου που ελέγχουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή