Πρωταγωνιστές του καρτέλ Vivartia και Μεβγάλ

Πρωταγωνιστές του καρτέλ Vivartia και Μεβγάλ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καίει» Vivartia και ΜΕΒΓΑΛ η εισήγηση καταπέλτης της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, αναδεικνύοντάς τες ως τον πυρήνα του καρτελ στην αγορά του γάλακτος! O κύριος κορμός, το κοινό μέτωπο, που στόχο είχε «να παρεμποδίσει κάθε ανταγωνισμό στον τομέα των τιμών με την επίτευξη συμφωνίας ή εναρμονισμένων πρακτικών επί των περισσοτέρων παραμέτρων ανταγωνισμού στην αγορά του γάλακτος», οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εισήγηση που παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά η «K». Ειδικά η Vivartia (πρώην ΔΕΛΤΑ), εμφανίζεται να έχει ηγετικό ρόλο στην παράβαση της εναρμονισμένης πρακτικής, με αντικείμενο τη συνεννόηση ως προς τις τιμές χονδρικής και εν μέρει προτεινόμενης λιανικής των γαλακτοκομικών προιόντων. Είχε γνώση των τιμών χονδρικής όλων σχεδόν των υπολοίπων εμπλεκομένων γαλακτοβιομηχανιών από το 2003 έως σήμερα. Ιδιαίτερα σκληρή είναι η εισήγηση και για τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), που απ’ ό,τι φαίνεται «φρόντιζε» για τα συμφέροντα μιας ολιγάριθμης ομάδας μελών του, από τα 19 που φιλοξενεί στους κόλπους του.

Η υπόθεση γάλα αναμφίβολα αποτελεί, επί του παρόντος τουλάχιστον, την πλέον συγκλονιστική υπόθεση που καλείται να εκδικάσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία φέρει τη βαριά ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας των αγορών για την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών που τελικώς πληρώνουν τον λογαριασμό. Συνολικά στις τέσσερις βασικές και σοβαρές παραβάσεις του ανταγωνισμού που διαπίστωσε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού εμπλέκονται 16 επιχειρήσεις και ο ΣΕΒΓΑΠ, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Στην εισήγηση, η οποία είναι ιδιαιτέρως αποκαλυπτική των συνθηκών που επικρατούν στη νευραλγική αγορά του γάλακτος, η Διεύθυνση κατ’ αρχάς δεν αποδέχεται ότι η συνάντηση το 2004 στη Λάρισα των ΔΕΛΤΑ (τότε), ΜΕΒΓΑΛ, ΦΑΓΕ, Ολυμπος, Nestle Ελλας είχε ως θέμα την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού γάλακτος, αλλά τη «συγκράτηση-μείωση των τιμών αγοράς νωπού γάλακτος απο τους παραγωγούς-κτηνοτρόφους και την αποφυγή μετακινήσεων των παραγωγών νωπού γάλακτος με σκοπό τον περιορισμό του ανταγωνισμού μεταξύ τους». Διαπιστώνει οτι η κάθε εταιρεία γνώριζε τις μέσες τιμές παραγωγού των άλλων εταιρειών, με τη «βοήθεια» του ΣΕΒΓΑΠ, παρότι πρόκειται για εμπιστευτικές πληροφορίες και ενδεχόμενη ανταλλαγή τους στηρίζει μηχανισμό που θίγει τον ανταγωνισμό. Επιπλέον δείχνει ότι οι εταιρείες μεταξύ τους είχαν «αγαστή συνεργασία» και αλληλοενημερώνονταν για τις τιμές χονδρικής, εν μέρει λιανικής, αλλά και την εκπτωτική τους πολιτική. Μόνο που η Γενική Διεύθυνση δεν πείσθηκε πως πρόκειται για ενημερωση «στα πλαίσια φιλικών σχέσεων των υπαλλήλων», αλλά για εναρμονισμένη πρακτική με σκοπό τον περιορισμό του ανταγωνισμού. Περαιτέρω, κάποιες βιομηχανίες γάλακτος καθόριζαν τις τιμές μεταπώλησης με αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Η εκδίκαση της υπόθεσης αρχίζει στις 8 Φεβρουαρίου κι οι 17 εμπλεκόμενοι είναι οι: Vivartia, ΦΑΓΕ, ΜΕΒΓΑΛ, Ολυμπος, Nestle Ελλας, Ροδόπη, Κρι Κρι, Εβροφάρμα, ΣΕΡΓΑΛ, ο ΣΕΒΓΑΠ, και οι Αλφα Βητα Βασιλόπουλος, Αφοι Βερόπουλοι, Ατλάντικ, Μασούτης, I. & Σ. Σκλαβενίτης, Carrefour και ΕΛΟΜΑΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή