Ψήφιση Κώδικα Δεοντολογίας από τις εταιρείες χονδρικής ηλεκτρικών συσκευών

Ψήφιση Κώδικα Δεοντολογίας από τις εταιρείες χονδρικής ηλεκτρικών συσκευών

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φωνή στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικών συσκευών αποκτούν και οι εταιρείες χονδρικής πώλησης, οι οποίες υλοποιούν προσπάθειες βελτίωσης και αναβάθμισης του επίσημου φορέα τους του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ηλεκτρικών Συσκευών (ΣΒΕΗΣ), αλλά και την ψήφιση του Κώδικα Δεοντολογίας.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, στην οποία παρουσία των αρμόδιων κυβερνητικών φορέων και συνεργαζόμενων φορέων της λιανικής, αλλά και εκπροσώπου της CECED, του ευρωπαϊκού συνδέσμου κατασκευαστών και εισαγωγέων ηλεκτρικών συσκευών, συζητήθηκαν σοβαρά θέματα που απασχολούν την εγχώρια αλλά και ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικών συσκευών.

Σημειώνεται ότι ο ΣΒΕΗΣ είναι μέλος του ευρωπαϊκού συνδέσμου Ceced, ο οποίος εκπροσωπεί συμφέροντα περίπου 200.000 εργαζομένων άμεσα και 500.000 συνολικά, ενώ μέλη του είναι οι 15 μεγαλύτεροι κατασκευαστές και εθνικοί σύνδεσμοι απ’ όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οπως ανέφερε στην εκδήλωση ο γενικός διευθυντής της Ceced κ. Luigi Meli, η ετήσια αξία της παραγωγής στην Ευρώπη -όπως προκύπτει από τα στοιχεία των μελών της Ceced- ανέρχεται σε 40 δισ. ευρώ περίπου, ενώ κατά την τελευταία δεκαετία έχουν επενδυθεί κεφάλαια που υπερβαίνουν τα 10 δισ. ευρώ στην ανάπτυξη προϊόντων, κυρίως στους άξονες εξοικονόμησης ενέργειας και περιβαλλοντικών επιδόσεων.

Από το 2000, οι επενδύσεις στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατά 25%, ενώ τα περιθώρια κέρδους έχουν μειωθεί κατά το ίδιο ποσοστό.

Τα καθαρά κέρδη κυμαίνονται στο 2%, από παράγοντες που δεν ευνοούν την προσέλκυση νέων επενδυτικών κεφαλαίων.

Ακόμη ένα ενδιαφέρον στοιχείο, που προκύπτει από σχετικές έρευνες, είναι ότι οι προσπάθειες που έχουν γίνει από τις βιομηχανίες στην εξοικονόμηση ενέργειας κατά την τελευταία δεκαετία, έχουν οδηγήσει σε βελτιώσεις της κλίμακας του 45%, σε ψυγεία, καταψύκτες, πλυντήρια ρούχων και πιάτων. Ωστόσο, στα νοικοκυριά η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στα ίδια προϊόντα έχει μειωθεί μόλις κατά 20%. Η διαφορά αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα είδη αυτά έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και πολλά από αυτά δεν έχουν ακόμη αντικατασταθεί.

Υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 188 εκατ. λευκές συσκευές παλαιότερες των 10 ετών στην Ε.Ε., οι οποίες εκτιμάται ότι επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό κατά 70 ευρώ ετησίως. Σε αυτήν ακριβώς την επιπλέον επιβάρυνση των νοικοκυριών, θα στηριχθούν οι νέες εκστρατείες προώθησης των εταιρειών του κλάδου, στοχεύοντας στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών, ώστε να προχωρήσουν άμεσα στην αντικατάσταση των παλιών προϊόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή