Αποσύρθηκε η εισήγηση του Κ. Ζαχαρόπουλου για την αποτίμηση στην ΕΤΑ

Αποσύρθηκε η εισήγηση του Κ. Ζαχαρόπουλου για την αποτίμηση στην ΕΤΑ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με παρέμβαση της υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑ κ. Κωνσταντίνος Ζαχαρόπουλος αναγκάστηκε να αποσύρει εισήγησή του που αποκάλυψε την περασμένη Πέμπτη η «Κ» – και είχε χαρακτηρισθεί ως περίεργη – αναφέροντας μεταξύ των άλλων ως αιτιολογία για την απόφασή του ότι η εν λόγω εισήγηση διέρρευσε από κάποιο μέλος του δ.σ. στην «Καθημερινή». Με την εν λόγω εισήγηση ο κ. Ζαχαρόπουλος επεδίωκε να πάρει το πράσινο φως για τη διενέργεια διαγωνισμού με κόστος έως και 925.000 ευρώ προκειμένου να συγκεντρώσει στοιχεία σημαντικό μέρος των οποίων έχει ήδη στη διάθεσή του. Παράλληλα, ο κ. Ζαχαρόπουλος αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ακύρωση τον διαγωνισμό για την ανάθεση των διαφημίσεων σε Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού. Οπως είχε αναφέρει η «Κ» την περασμένη Κυριακή και σε αυτόν τον διαγωνισμό στην αρχική προκήρυξη είχαν γίνει λάθη τα οποία διορθώθηκαν λίγες μόνο ημέρες πριν από την κατάθεση των προσφορών από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες.

Επιστολή

Με αφορμή την προειδοποιητική επιστολή της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στην οποία αναφέρεται ότι «η ΕΤΑ παρέβη την υποχρέωσή της να δημοσιεύσει σχετική προκήρυξη και να προβεί σε πρόσκληση υποβολής προσφορών αποφασίζοντας την άμεση ανάθεση της επίμαχης σύμβασης στην Price Waterhouse Coupers με τον ισχυρισμό ότι η τελευταία αποτελεί τον μοναδικό πάροχο τέτοιου είδους υπηρεσιών στην αγορά» η ΕΤΑ εξέδωσε Δελτίο Τύπου. Οπως αναφέρει μεταξύ άλλων «η εν λόγω ανάθεση είναι απόλυτα σύννομη και σύμφωνη με τον κανονισμό της ΕΤΑ όπως έχει επιβεβαιωθεί από γνωμοδοτήσεις έγκριτων νομικών αλλά και από την Γνωμοδότηση 219/29-3-2006 του Α΄ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους». Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω Γνωμοδότηση έκρινε μεταξύ των άλλων το επιχείρημα της ΕΤΑ -όπως το περιέγραψε ο κ. Ζαχαρόπουλος- περί επείγοντος λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού που δέχεται η χώρα μας από επενδύσεις οι οποίες πραγματοποιούνται στην Τουρκία και στην Κροατία και δεν αποφάνθηκε για τη μοναδικότητα της εταιρείας για την οποία καταγγέλλεται η Εταιρεία από την Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Την εν λόγω Γνωμοδότηση δεν έκανε δεκτή ούτε ο τότε υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ούτε η σημερινή υπουργός κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά λαμβάνοντας υπόψη και την αρνητική εισήγηση του νομικού συμβούλου του υπουργείου.

n Και όλα αυτά, όταν το 2006 σημειώθηκε αύξηση ρεκόρ ο ελληνικός τουρισμός τόσο σε επίπεδο αφίξεων ξένων επισκεπτών όσο και σε επίπεδο εισπράξεων ως αποτέλεσμα της τουριστικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις η χρονιά κλείνει με ποσοστιαία αύξηση 7-8% στις αφίξεις ξένων επισκεπτών (15 εκατ.) ενώ οι εισπράξεις κινήθηκαν αντίστοιχα ανοδικά φθάνοντας σε 12 δισ. ευρώ. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι το 2006 ο τουριστικός τομέας συνεισέφερε στην οικονομία 1 δισ. ευρώ το μήνα.

Στα θετικά στοιχεία της χρονιάς, μεταξύ άλλων, συγκαταταλέγεται η ψήφιση του Νομοσχεδίου για τον Ιαματικό τουρισμό με τις λοιπές διατάξεις να λύνουν σωρεία προβλημάτων του ελληνικού τουρισμού. Επίσης, ξεκίνησε η διαδικασία για την κατηγοριοποίηση με διεθνή κριτήρια των ξενοδοχείων σύμφωνα με το σύστημα των αστέρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή