Διαφωνία Βουλγαρίας – Ρωσίας αναβάλλει την υπογραφή για τον πετρελαιαγωγό

Διαφωνία Βουλγαρίας – Ρωσίας αναβάλλει την υπογραφή για τον πετρελαιαγωγό

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις αμοιβαίες υποχωρήσεις Βουλγαρίας και Ρωσίας για τον έλεγχο των εγκαταστάσεων φορτοεκφόρτωσης στο λιμάνι του Μπουργκάς, θα εξαρτηθεί η υπογραφή της διακρατικής τριμερούς συμφωνίας για την προώθηση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης. H ελληνική πλευρά αισιοδοξεί στην άμεση σύγκλιση απόψεων μεταξύ της ρωσικής και βουλγαρικής πλευράς σε κάποια βασικά θέματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των τριμερών επαφών το τελευταίο διάστημα και κατέστησαν την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας μη εφικτή για το τέλος του έτους, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι αρχηγοί των κρατών των τριών χωρών τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Αθήνα.

Το θέμα για το οποίο οι δύο πλευρές ερίζουν σχετίζεται με τον ιδιοκτησιακό έλεγχο των λιμενικών εγκαταστάσεων του Μπουργκάς. H Ρωσία επιμένει στον έλεγχο των εγκαταστάσεων από τη διεθνή εταιρεία που θα διαχειρίζεται τον αγωγό και ουσιαστικά από τις ρωσικές εταιρείες που θα ελέγχουν το 51% του αγωγού. H Βουλγαρία διεκδικεί επίσης τον έλεγχο των εγκαταστάσεων που θα βρίσκονται στο έδαφός της, προβάλλοντας κυρίως το επιχείρημα της περιβαλλοντικής προστασίας του Μπουργκάς που αποτελεί έναν αναπτυσσόμενο τουριστικό προορισμό.

Τις παραπάνω πληροφορίες επιβεβαιώνει εμμέσως και η σχετική δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, μετά την τριμερή συνάντηση της 19ης Δεκεμβρίου στη Σόφια. O υπουργός αναφέρθηκε στη διατύπωση διαφορετικών απόψεων μεταξύ Ρωσίας και Βουλγαρίας σε κάποια θέματα, για τη διευθέτηση των οποίων θα συνεργαστούν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών. H ελληνική κυβέρνηση, όπως τόνισε ο υπουργός, εκτιμά ότι «μέσα σε κλίμα συνεννόησης μεταξύ τους, μπορούμε να ελπίζουμε στην οριστικοποίηση του κειμένου της διακρατικής συμφωνίας και στην υπογραφή της μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα».

Τον τελευταίο λόγο πάντως εκτιμάται ότι θα έχει η Ρωσία, η οποία φαίνεται να συναρτά την πορεία του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης με την πορεία του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Τουρκίας – Ιταλίας. H «βιασύνη» που οι Ρώσοι επέδειξαν από την άνοιξη και μετά για την προώθηση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης δείχνει να έχει ατονήσει. Προτεραιότητα, εξάλλου, των Ρώσων σε αυτή τη φάση είναι η μεταφορά φυσικού αερίου στην αγορά της Ευρώπης και ο έλεγχος των δρόμων διέλευσης αυτού.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μια νέα διαμάχη για την «τιμή του αερίου» με διαστάσεις και επιπτώσεις αντίστοιχες αυτής της ρωσο-ουκρανικής διένεξης στις αρχές του έτους. H Λευκορωσία, από την οποία περνάει το 20% του ρωσικού αερίου με προορισμό την Ευρώπη, απείλησε χθες την Gazprom ότι θα σταματήσει τη διανομή αερίου στην περίπτωση που η Μόσχα προχωρήσει στη διακοπή της παροχής αερίου την 1η Ιανουαρίου 2007, λόγω της διαφωνίας για την αύξηση της τιμής προμήθειας. «Είμαστε αλληλοεξαρτώμενοι και αν δεν υπάρξει συμβόλαιο για την παροχή φυσικού αερίου, η Gazprom δεν θα έχει συμβόλαιο για τη μεταφορά του» τόνισε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Λευκορωσίας Βλαντιμίρ Σαμάτσκο. Θύμα αυτής της διαμάχης θα είναι η Ευρώπη, ενώ οι χώρες που θα πληγούν άμεσα θα είναι η Γερμανία και η Πολωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή