Οι εκτιμήσεις ΟΟΣΑ και ΔΝΤ για τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας το 2007

Οι εκτιμήσεις ΟΟΣΑ και ΔΝΤ για τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας το 2007

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοντά στις εκτιμήσεις του Επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2006 – 2009 που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση είναι οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών για τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας το 2007.

Πιο αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, το οποίο προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3,8%, έναντι 3,5% που υπολογίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και 3,9% η κυβέρνηση.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 3,5% και της δημόσιας κατά 1,8%. Η κυβέρνηση εκτιμά μεγαλύτερη ιδιωτική κατανάλωση (3,7%) και μικρότερη δημόσια (1,1%). Επίσης, η κυβέρνηση έχει την πιο αισιόδοξη εκτίμηση για την ανεργία (8,2%), έναντι του ΔΝΤ (9,5%) και του ΟΟΣΑ (9,2%). Σε ό, τι αφορά τις τιμές, το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός το 2007 θα ανέλθει στο 3,5%, ενώ ο ΟΟΣΑ τον υπολογίζει στο 2,9%, δηλαδή σε χαμηλότερα επίπεδα από ό, τι προβλέπει η κυβέρνηση (3,2%). Τόσο το ΔΝΤ όσο και ο ΟΟΣΑ εκτιμούν ότι ο στόχος του περιορισμού του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί. Το ΔΝΤ εκτιμά το έλλειμμα στο 2,7% του ΑΕΠ και ο ΟΟΣΑ στο 2,6%, ενώ η κυβέρνηση στο 2,4%.

Από την πλευρά του, ο ΟΟΣΑ προβλέπει μικρότερη αύξηση των εξαγωγών (4,8%), έναντι της κυβέρνησης (6,5%). Οι εισαγωγές εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 5,7% και το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα φτάσει στο 10,1% του ΑΕΠ, έναντι 10,8% το 2006. Το ΔΝΤ είναι πιο αισιόδοξο και πιστεύει ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου θα περιοριστεί περαιτέρω στο 8% του ΑΕΠ.

*Αναλυτικά οι προβλέψεις για την ελληνική και παγκόσμια οικονομία στο www. kathimerini. gr/Links

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή