EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαφωνία ΣΕΤΕ για ξενοδοχεία με επιδότηση

Την πλήρη αντίθεσή του με την, για πρώτη φορά, επιδότηση δημιουργίας νέων ξενοδοχείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Ο ΣΕΤΕ επισημαίνει ότι, πέραν της τροποποίησης αυτής καθεαυτής, δημιουργούνται ορισμένα ερωτήματα:

n Πρώτον, ποια λογική εξυπηρετεί η πρακτική να λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις αιφνίδια και χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με τους εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα και αν συμβαδίζει αυτό με τη διακηρυγμένη από όλους ανάγκη στενής συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, που είναι προφανής προϋπόθεση για την ανάπτυξη της χώρας μας.

n Δεύτερον, αν οι νέες αυτές τροποποιήσεις του επενδυτικού νόμου προέκυψαν από την υλοποίηση ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου στρατηγικής ανάπτυξης του τουρισμού μας ή είναι συγκυριακές. Αν ισχύει το πρώτο, ερωτά ο Σύνδεσμος, «τότε ποιο είναι το σχέδιο αυτό και ποιος είχε την ευθύνη σύνταξής του;». «Είναι γνωστό σε όλους ότι βασικό στοιχείο της επιχειρηματικής ανάπτυξης πρέπει να είναι η εξασφάλιση της βιωσιμότητας και η δημιουργία προϋποθέσεων κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό είναι κρίσιμη η ύπαρξη μιας σαφούς και κατανοητής από όλους στρατηγικής τουριστικής ανάπτυξης, που θα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της οικονομικής πολιτικής της χώρας μας» καταλήγει ο ΣΕΤΕ.

Σήμα τελών κυκλοφορίας

Μέχρι την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2006 θα πρέπει οι κάτοχοι οχημάτων να έχουν προμηθευτεί τα σήματα τελών κυκλοφορίας. Η προμήθεια αυτών μπορεί να γίνει από τις τράπεζες, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, με βάση το ειδοποιητήριο που έχει αποσταλεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Οι κάτοχοι των οχημάτων που δεν έχουν λάβει ειδοποιητήριο για οποιονδήποτε λόγο ή το έχουν χάσει, θα πρέπει να προμηθευτούν έγκαιρα το ειδικό σήμα τελών κυκλοφορίας από οποιαδήποτε ΔΟΥ, με την επίδειξη της άδειας κυκλοφορίας του οχήματός τους ή φωτοαντίγραφο αυτής.

Βελτιωμένο το εμπορικό ισοζύγιο

Αύξηση 21,8% σημείωσε η συνολική αξία των εισαγωγών-αφίξεων τον μήνα Οκτώβριο 2006 έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2005, ενώ η συνολική αξία των εξαγωγών-αποστολών κατά την ίδια χρονική σύγκριση, σημείωσε αύξηση 12%. Οπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), με βάση τα ανωτέρω στοιχεία το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο του 2006 στα 2.920,8 εκατ. ευρώ έναντι των 2.300,5 εκατ. ευρώ που είχε διαμορφωθεί τον Οκτώβριο του 2005 (αύξηση 27%).

Ωράριο των υπηρεσιών του ΕΒΕΑ

Επεκτείνεται έως το απόγευμα το ωράριο λειτουργίας των υπηρεσιών του EBEA δύο ημέρες την εβδομάδα από τις αρχές Ιανουαρίου του 2007. Συγκεκριμένα, κάθε Δευτέρα και Τετάρτη η συναλλαγή για τις επιχειρήσεις-μέλη του θα είναι από τις 8.00 το πρωί έως τις 18.00 το απόγευμα, ενώ την Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή η συναλλαγή θα πραγματοποιείται από τις 8.00 το πρωί έως τις 15.00 το μεσημέρι. Σημειώνεται ότι η παράταση αυτή του ωραρίου συναλλαγής για δύο απογεύματα την εβδομάδα ήταν μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της νέας διοίκησης του Επιμελητηρίου. Ταυτόχρονα, θα λειτουργήσει στο ΕΒΕΑ μια νέα τηλεφωνική υπηρεσία, ο τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 1506, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των μελών του με τις υπηρεσίες αιχμής του Επιμελητηρίου.

Απολύσεις στη ΒΦΛ

Απολύσεις σε 200 εργαζόμενους, κοινοποίησε την περασμένη Παρασκευή η διοίκηση της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων Θεσσαλονίκης. Στην επιχείρηση απασχολούνται 300 άτομα. H ΓΣΕΕ ζητεί την ανάκληση των απολύσεων και την τήρηση της αρχικής συμφωνίας που προέβλεπε μείωση του προσωπικού κατά 100 άτομα, τήρηση κοινωνικών κριτηρίων και αυξημένη αποζημίωση. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα και πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας θα πραγματοποιήσουν αύριο το πρωί οι εργαζόμενοι της ΒΦΛ.

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους

Αποφυλακίστηκε και ο τρίτος πρωταγωνιστής στην υπόθεση της ΜΕΒΓΑΛ, Κώστας Κωνσταντινίδης, έμπορος σιτηρών, από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της δωροδοκίας και εκβίασης. Στον Κωνσταντινίδη επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και παρουσία στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του) και χρηματική εγγύηση 50.000 ευρώ. Η αντικατάσταση του μέτρου της προσωρινής κράτησης του κ. Κωνσταντινίδη με την επιβολή περιοριστικών όρων ήταν αναμενόμενη, καθώς ο ανακριτής είχε ήδη, αποφανθεί θετικά υπέρ της αποφυλάκισης των δύο άλλων κατηγορουμένων κ. Παν. Αδαμόπουλου, πρώην γενικού διευθυντή της Επιτροπής Ανταγωνισμού και του κ. Παν. Αναγνωστόπουλου, εκτελωνιστή με το σκεπτικό ότι δεν θεωρούνται ύποπτοι φυγής ή τέλεσης νέων αδικημάτων και κατά συνέπεια μπορούν να παραμείνουν ελεύθεροι.

Οι αμοιβές για την Κυριακή

Οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν την προσεχή Κυριακή θα αμειφθούν ως εξής: α) Με τόσα ωρομίσθια για όσες ώρες απασχοληθούν και με προσαύξηση 75% η οποία θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους. β) Εάν αμείβονται με μισθό θα λάβουν προσαύξηση 75% (επί του 1/25 του νόμιμου μισθού) και επιπλέον αυτού το 1/25 του καταβαλλόμενου μισθού τους (επειδή πρόκειται για παροχή επιπλέον εργασίας μη καλυπτόμενης από τον μισθό). Για τα ρεπό, ο εργοδότης δεν υποχρεούται να χορηγήσει συμπληρωματική ημέρα ανάπαυσης (Β.Δ. 748/66, άρθρο 10, παρ.1). Η αναπληρωματική ανάπαυση καθορίζεται από τον εργοδότη (σε συμφωνία και με τον εργαζόμενο) και θα πρέπει να ανακοινωθεί στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή