Εξάρθρωση κυκλώματος παράνομου στοιχήματος μέσω πιστωτικών καρτών και off shore εταιρειών

Εξάρθρωση κυκλώματος παράνομου στοιχήματος μέσω πιστωτικών καρτών και off shore εταιρειών

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κύκλωμα παράνομου στοιχήματος εντόπισε η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων κατόπιν ερευνών που διενεργήθηκαν κυρίως σε διαφημιστικές εταιρείες και εταιρείες δημοσίων σχέσεων. Οι επιτήδειοι είχαν συστήσει διάφορες εταιρείες ακόμα και off shore με έδρα την Κύπρο. Οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών εντόπισαν τρία φυσικά πρόσωπα πίσω από τα οποία ενδέχεται να εμπλέκονται γνωστοί επιχειρηματίες.

Επειτα από μακρά έρευνα της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών προέκυψε ότι τρεις Ελληνες υπήκοοι λειτουργούντες ως εκπρόσωποι ξένων γνωστών εταιρειών στοιχήματος, χρησιμοποιώντας νομικά πρόσωπα με παραπλανητικούς τίτλους διεξήγαγαν στη χώρα παράνομο στοίχημα. Τα έσοδα μόνο μιας εταιρείας στοιχημάτων ανήλθαν στο διάστημα των επτά μηνών που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα στα 130 εκατ. ευρώ. Οι συναλλαγές γίνονταν με τη χρήση της πιστωτικής κάρτας και χρησιμοποιούνταν λογαριασμοί offshore ή άλλων αλλοδαπών εταιρειών.

Με δωρεάν κάρτες

Οι ανωτέρω προκειμένου να προωθήσουν αυτή τη δραστηριότητα και να προσελκύσουν ενδιαφερόμενους, διένειμαν δεκάδες χιλιάδες κάρτες δωρεάν στοιχηματισμού αξίας 35 ευρώ, ενώ προέβησαν σε εκτεταμένες διαφημιστικές καμπάνιες. Μέσω των διαφημιστικών εταιρειών βρέθηκαν τα τρία φυσικά πρόσωπα που λειτουργούν για λογαριασμό άλλων επιχειρηματιών.

Από την έρευνα προέκυψαν επίσης και ενδείξεις χειραγώγησης των παικτών και προτροπής στοιχηματισμού σε συγκεκριμένα αθλητικά γεγονότα σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρείας, με απώτερο σκοπό την παραπλάνηση του κοινού και την επακόλουθη αύξηση των παράνομων κερδών τους. Μέσω καταχωρίσεων σε εφημερίδες, το Διαδίκτυο κ.λπ. προέτρεπαν τους παίκτες να στοιχηματίσουν σε συγκεκριμένους αγώνες για τους οποίους η εταιρεία πρόσφερε υψηλή απόδοση.

Φόροι και ΟΠΑΠ

Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα προκύπτει ότι τα ακαθάριστα έσοδα των εταιρειών παράνομου διαδικτυακού στοιχήματος στη χώρα μας ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν φορολογούνται, με συνέπεια να υπάρχουν διαφυγόντες φόροι ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ υφίσταται τεράστια οικονομική ζημία ο ΟΠΑΠ που είναι ο μόνος νόμιμος διαχειριστής του στοιχήματος στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι ο ΟΠΑΠ έχει διαφυγόντα έσοδα ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το ελληνικό Δημόσιο σκοπεύει να απαγορεύσει τα στοιχήματα τα οποία πληρώνονται μέσω πιστωτικών καρτών.

Το πόρισμα της Υπ.Ε.Ε. έχει προωθηθεί στη Δικαιοσύνη, ενώ παράλληλα η έρευνα της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών συνεχίζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή