Τα μεγάλα στοιχήματα του 2007

Τα μεγάλα στοιχήματα του 2007

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετος για πολλή δουλειά, τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα, είναι το 2007. Η ελληνική οικονομία εισέρχεται στη φάση υλοποίησης του μεγαλύτερου μέρους των μεταρρυθμιστικών αλλαγών που προηγήθηκαν προκειμένου να κερδίσει τη χαμένη μέχρι σήμερα θέση της στην ανταγωνιστικότητα.

Κατά το 2007 πρέπει να «κλείσουν» όλες οι εκκρεμότητες του παρελθόντος και να «ανοίξουν» καινούργιες. Σε αυτήν την προσπάθεια καλείται να συστρατευθεί και να αναλάβει τα ρίσκα του και ο ιδιωτικός τομέας, καθώς το 2007 θα πραγματοποιηθούν τα μεγάλα έργα μέσω ΣΔΙΤ, θα εισρεύσουν τα εναπομείναντα κεφάλαια από το Γ΄ ΚΠΣ και θα ξεκινήσει το Εθνικό Στατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης.

Την ίδια χρονιά θα προχωρήσει η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, που προετοιμάστηκε το 2006, ενώ αναμένεται να κλείσει το θέμα με την πώληση των υπηρεσιών στα λιμάνια σε ιδιώτες.

Επίσης, ιδιωτικά κεφάλαια θα ενισχύσουν τη θέση τους στον τραπεζικό τομέα μέσω των νέων μετοχοποιήσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δουν τις μηνιαίες αποδοχές τους μεγαλύτερες, καθώς οι παρακρατήσεις μειώνονται από αύριο, χωρίς, ωστόσο, να δίνεται καμία λύση για το μέλλον σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό. Θα γίνει μόνο η αρχή με την ολοκλήρωση της μελέτης για το ασφαλιστικό.

Την ίδια στιγμή το Δημόσιο θα πρέπει να κινηθεί προσεκτικά προκειμένου να υλοποιηθούν ταχύτατα και αποτελεσματικά όλα όσα έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση μέσω μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων. Θα πρέπει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να απελευθερωθεί στην πράξη με την παροχή άδειας στην πρώτη μεγάλη μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, να ενισχυθούν οι επενδύσεις και η ανταγωνιστικότητα με μείωση της γραφειοκρατίας και με σωστή εποπτεία της λειτουργίας της αγοράς. Εξάλλου, το 2007 αναμένονται τα πορίσματα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την αγορά των καυσίμων, του γάλακτος, των απορρυπαντικών, της μπίρας και άλλων κλάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή