«Ετος δουλειάς» το 2007 για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

«Ετος δουλειάς» το 2007 για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά σημαντικών υποθέσεων παραμένουν σε εκκρεμότητα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα πρέπει να αποδυθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να καλύψει και τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στις εργασίες της το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς που φεύγει. Πόσω μάλλον που σαφής κατεύθυνσή της απο το 2004 και έπειτα δεν είναι οι συγκεντρώσεις και οι συμπράξεις, αλλά η λειτουργία των αγορών για τη διασφάλιση εν τέλει των συμφερόντων του καταναλωτή. Το σκάνδαλο εκβιασμού της Μεβγάλ που ξέσπασε στους κόλπους της τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθεί η προγραμματισμένη συζήτηση υποθέσεων και να επανεξετασθούν αρκετές εισηγήσεις που έφεραν την υπογραφή του προσφάτως αποφυλακισθέντος γενικού της διευθυντή κ. Π. Αδαμόπουλου. Σύμφωνα, δε, με την τελευταία ενημέρωση του προέδρου της Επιτροπής κ. Σπ. Ζησιμόπουλου φθάνει στις 250 ο αριθμός των υποθέσεων που εκκρεμούν.

Αναμφίβολα η σημαντικότερη μέχρι σήμερα υπόθεση είναι αυτή του γάλακτος, η εισήγηση επί της οποίας από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού τάραξε τα νερά όχι μόνο στον κλάδο αλλά και στον ευρύτερο κύκλο της βιομηχανίας τροφίμων. H εισήγηση, όπως κατ’ αποκλειστικότητα παρουσίασε η «K», καταδεικνύει τη λειτουργία καρτέλ στην αγορά με πυρήνα τις εταιρείες Δέλτα και Μεβγάλ, εντοπίζοντας παράλληλα σειρά και άλλων παραβάσεων του δικαίου του ανταγωνισμού. Στις 8 Φεβρουαρίου αρχίζει η ακροαματική διαδικασία και εκτιμάται ότι έως τον Απρίλιο θα έχει εκδοθεί η τελική απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής. Στην περίπτωση που είναι καταδικαστική, εκτιμάται ότι τα πρόστιμα που θα επιβληθούν θα είναι ιδιαίτερα τσουχτερά, λόγω της σοβαρότητας των παραβάσεων όπως τουλάχιστον καταγράφονται στην εισήγηση.

Τους πρώτους μήνες της νέας χρόνιας αναμένεται από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού η ολοκλήρωση άλλων εισηγήσεων επί σημαντικών υποθέσεων, επίσης. Για την αγορά της μπίρας, όπου ερευνάται αν η συμπεριφορά του ηγέτη της εν λόγω αγοράς, της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, περιορίζει τη λειτουργία του ανταγωνισμού, και τις αγορές των κατεψυγμένων προϊόντων και των απορρυπαντικών, όπου ερευνάται αν στον ολιγοπωλιακό αυτόν κλάδο ακολουθούνται πρακτικές που τυχόν παραβιάζουν το δίκαιο του ανταγωνισμού. Με ενδιαφέρον αναμένεται η θέση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού για το θέμα της διαφοράς τιμών που καταγράφεται σε προϊόντα στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες του εξωτερικού, αλλά και την τιμολογιακή-εκπτωτική πολιτική που ακολουθείται στην αγορά των καλλυντικών προϊόντων.

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται επίσης το τι μέλλει γενέσθαι με άλλες πέντε υποθέσεις, δύο εκ των οποίων αφορούν την αγορά των πετρελαιοειδών. Πρόκειται για την υπόθεση των BP – Shell, οι οποίες με την εισήγηση που είχε διατυπωθεί απειλούνται με συνολικό πρόστιμο 107 εκατ. ευρώ, και την υπόθεση Motor Oil – ΕΛΠΕ, οι οποίες απειλούνται με πρόστιμο άνω των 10 εκατ. ευρώ για καθορισμό τιμών πώλησης αεροπορικών καυσίμων. Οι άλλες υποθέσεις αφορούν τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς και τη σύμβαση με την εταιρεία MSC, την αγορά ξενόγλωσσων βιβλίων όπου εμπλέκονται οι εταιρείες Φλωράς Κosmos-Μαρία Φλωρά ΕΠΕ και Απόλλων, και την Mava Εμποροβιομηχανική για τον καθορισμό της τιμής κανούργιων αυτοκινήτων. Τέλος, σε εξέλιξη είναι η έρευνα στον χώρο των τραπεζικών υπηρεσιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή