EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η βασική αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης λειτουργεί καλά»

Η εύρυθμη λειτουργία του μηχανισμού που λέγεται «Ευρωζώνη», ο χαμηλός πληθωρισμός που έχει διασφαλίσει αυτός και η επιταχυνόμενη την τελευταία διετία ανάπτυξη αποδεικνύουν την επιτυχία του πειράματος του ενιαίου νομίσματος, σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος βρέθηκε χθες στις Βρυξέλλες για το ετήσιο «Οικονομικό Φόρουμ» που οργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε δηλώσεις του προς τον Τύπο, ο υπουργός τόνισε επίσης ότι αν «η βασική αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης λειτουργεί καλά», «εκεί που υπάρχει ακόμη ένα πρόβλημα είναι στις διαφορές πληθωρισμού μεταξύ των χωρών», κάτι που προκαλεί απώλεια ανταγωνιστικότητας στις χώρες που έχουν υψηλότερο πληθωρισμό. «Αυτό πρέπει να μας απασχολήσει» σημείωσε, «όπως πρέπει να μας απασχολήσει και η προώθηση των μεταρρυθμίσεων, η απελευθέρωση των αγορών για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι οικονομίες μας». Θέμα του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Βρυξελλών ήταν «Παγκόσμια Προσαρμογή και ΟΝΕ» και μεταξύ των ομιλητών ήταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο επίτροπος Οικονομικών Χοακίν Αλμούνια, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ και παλαιός επίτροπος, Πασκάλ Λαμί, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Περ Στάινμπρουκ αλλά και ο υποδιοικητής της (κεντρικής) Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, Γου Σιαολίνγκ.

«Βασίλειο» πλαστών προϊόντων

Κέντρο διέλευσης «μαϊμούδων» αλλά και κατ’ εξοχήν κέντρο εντοπισμού τους είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το λαθρεμπόριο πλαστών προϊόντων το 2006, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα κατασχέθηκαν πέρυσι 26 εκατομμύρια πλαστά προϊόντα, ως επί το πλείστον τσιγάρα, ενώ πλέον παραγωγική στις κατασχέσεις υπήρξε η Γερμανία με 142 και πλέον εκατομμύρια κατασχέσεις. Στην άλλη άκρη του «συστήματος» πρώτη χώρα προελεύσεων πλαστών προϊόντων ήταν για άλλη μια χρονιά η Κίνα, από την οποία προήλθε το 86% του συνόλου των κατασχεθέντων, ακολουθούμενη από τη Μαλαισία με 2% και σειρά κρατών με 1% το καθένα, μεταξύ των οποίων η Τουρκία που φαίνεται πως έχει ειδικευθεί στα «πλαστά» τρόφιμα. Σε ό,τι αφορά τα ίδια τα προϊόντα ο κύριος όγκος ή περίπου το 60% του συνόλου ήταν τσιγάρα με σχεδόν 157 εκατομμύρια πακέτα, ακολουθούμενα από τα ρούχα και άλλα «αξεσουάρ» μόδας με 30 εκατομμύρια, τα πλαστά CD και DVD με 23 εκατομμύρια και τα ηλεκτρικά είδη με σχεδόν 12 εκατομμύρια. Ιδιαίτερα ανησυχητική και επικίνδυνη είναι η περίπτωση των πλαστών φαρμάκων, κατηγορία στην οποία τα κατασχεθέντα προϊόντα ξεπέρασαν τα δύο εκατομμύρια πέρυσι, αλλά και των καλλυντικών που ξεπέρασαν το ενάμισι εκατομμύριο. Παράλληλα, σημαντικά αυξημένος αν και ακόμα πολύ μικρός συνολικά είναι ο αριθμός των πλαστών εμπορευμάτων που κατάσχονται στα αεροδρόμια (53% των επιτυχημένων επιχειρήσεων) και τα ταχυδρομεία (23%) κάτι που αποδίδεται στις πωλήσεις τέτοιων προϊόντων μέσω Ιντερνετ, προφανώς σε μεμονωμένους πελάτες. Οι κατασχέσεις στα λιμάνια αν και μικρότερες αριθμητικά (7% του συνόλου) αφορούν, όπως είναι φυσικό, πολύ μεγαλύτερο αριθμό πλαστών προϊόντων.

Εθνική στρατηγική για την έρευνα

Την πλήρη δέσμευση και στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάληψη και υλοποίηση ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας, απέσπασε χθες ο επίτροπος Επιστήμης και έρευνας Γιάνεζ Πότοτσνικ κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό K. Καραμανλή και τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα. H Ελλάδα, υπογράμμισε ο κ. Πότοτσνικ, «έχει να διανύσει ακόμη πολύ δρόμο για να φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο σε ό,τι αφορά την έρευνα, την ανάπτυξη και την τεχνολογία». O ίδιος αναφέρθηκε στο 7ο Πρόγραμμα – Πλαίσιο, το οποίο θα ανακοινωθεί επίσημα σήμερα στην Αθήνα. Οπως είπε, «είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό και ρηξικέλευθο πρόγραμμα, με 55 δισ. ευρώ προϋπολογισμό που θα επενδυθούν στην έρευνα και θα διατεθούν φυσικά στη βάση της ανταγωνιστικότητας». H σύμπραξη του ερευνητικού και επιστημονικού κόσμου της Ελλάδας, ώστε να διεκδικήσει αυτά τα κονδύλια, οπωσδήποτε θα ωφελήσει τα μέγιστα τη χώρα, τόνισε ο επίτροπος.

Προγράμματα ελέγχου τροφίμων

Πλέον του 90% των τροφίμων που ελέγχθηκαν από τον ΕΦΕΤ στο διάστημα 2004-2006 βρέθηκε να συμμορφώνεται με τις κείμενες διατάξεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο ΕΦΕΤ στο διάστημα αυτό πραγματοποίησε 30 διαφορετικά προγράμματα ελέγχου σε όλες τις κατηγορίες τροφίμων. Με στόχο την αποτελεσματικότερη δυνατή προστασία των καταναλωτών, ο Φορέας διενεργεί από το 2000 ετήσια προγράμματα ελέγχου της ασφάλειας και της ποιότητας των τροφίμων.

Διάλογος για τις προτάσεις ΟΟΣΑ

Δείγμα ώριμης και υπεύθυνης στάσης εκ μέρους των πολιτικών και κοινωνικών εταίρων είναι να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος για το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων, δηλώνει ο πρόεδρος του EBEA κ. K. Μίχαλος, με αφορμή τις προτάσεις ΟΟΣΑ. «Με επιχειρήματα και προτάσεις και όχι με ύβρεις, γενικότητες και κάθε είδους αποπροσανατολισμούς από τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ιδίως εν όψει των επόμενων εθνικών εκλογών», αναφέρει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή