Στον λαβύρινθο των δομημένων, Ταμεία, ΑΤΕ, Τ.Τ.

Στον λαβύρινθο των δομημένων, Ταμεία, ΑΤΕ, Τ.Τ.

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ 100 υποψήφιοι περιμένουν με ευχάριστη ανυπομονησία την κρίση της αρμόδιας επιτροπής, εντός της εβδομάδας, για την τοποθέτησή τους σε θέσεις προέδρων στα ασφαλιστικά Ταμεία, κάποιοι άλλοι πρόεδροι ασφαλιστικών Ταμείων βιώνουν σήμερα μια από τις χειρότερες Κυριακές της ζωής τους.

Αιτία, η κλήτευση που θα λάβουν ενδεχομένως και αύριο από τον αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών κ. Αντ. Λιόγα για την υπόθεση των ομολόγων. Μεταξύ των 25 ονομάτων στον κατάλογο της Εισαγγελίας περιλαμβάνονται οι πρόεδροι και διοικητικά στελέχη των εμπλεκόμενων Ταμείων, η γενική διευθύντρια του ΤΕΑΔΥ, εκπρόσωποι διοικητικών συμβουλίων, της «Ακρόπολις», της JP Morgan, στελέχη της North Asset Management, της γερμανικής Ηypovereinsbank, της Μarfiκαι της Αrtioχρηματιστηριακής.

Την Παρασκευή κλήθηκε εκ νέου από τον κ. Ζορμπά ο κ. Θ. Πρινιωτάκης για τον οποίο, σύμφωνα με στοιχεία από τη δικογραφία, προκύπτουν σοβαρά στοιχεία.

Το αντικείμενο της συζήτησης δεν έγινε γνωστό. Ομως βάσει των ενδείξεων η συνάντηση αφορούσε διευκρινίσεις σχετικά με τις «γκρίζες» ζώνες που διαπιστώνονται στην κίνηση των παράνομων προμηθειών.

Οι κληθέντες αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία για να μελετήσουν τη δικογραφία. Ωστόσο, το διάστημα που θα δώσουν οι εισαγγελείς δεν αναμένεται να είναι μεγάλο, προκειμένου να απαγγελθούν οι κατηγορίες μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Η ολοκλήρωση της προανακριτικής διαδιακασίας και η αποστολή των κλήσεων λίγα 24ωρα μετά την εξαντλητική εξέταση των επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ. Π. Τσουπίδη και της Αγροτικής Τράπεζας, Δ. Μηλιάκου, δημιουργεί ανασφάλεια και σε κυβερνητικούς κύκλους. Τούτο προκύπτει κι από τη βεβαιότητα που σχηματίστηκε μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής την περασμένη Πέμπτη, αναφορικά με τη βιομηχανία επενδύσεων σε δομημένα ομόλογα υψηλού ρίσκου, από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τις στενές σχέσεις του κ. Τσουπίδη με τον κ. Παπαμαρκάκη της NAM αλλά και τη μεσολάβηση -έναντι προμήθειας- μιας offshore εταιρείας «φάντασμα». Πρόκειται για την Ealy International, η οποία φέρεται ότι έλαβε προμήθεια για υπηρεσίες που προσέφερε, συστήνοντας την Αγροτική Τράπεζα προς το κερδοσκοπικο Carlyle Group, προκειμένου να γίνουν τοποθετήσεις της τράπεζας σε fund του τελευταίου.

Οπως φαίνεται σε εγκριτική επιστολή της ΑΤΕ, η Ealy εισέπραξε από την Carlyle προμήθεια 1% που αντιστοιχεί σε 450.000 ευρώ. Η συνολική επένδυση της ΑΤΕ ήταν 50 εκατομμύρια ευρώ.

Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής κατατέθηκε από τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Β. Παπανδρέου και αφορούσε λίστα με 28 δομημένα ομόλογα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Εξ αυτών, τα 15 δεν αναγνωρίζονται πουθενά και θεωρούνται «κρυφά» και τα 13 δεν διαπραγματεύονται. Ο κ. Τσουπίδης αναγνώρισε ότι τον Ιανούαριο του 2007 ρευστοποίησε 2 από τα 4 δομημένα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, αξίας 92 εκατομμυρίων ευρώ, με λογιστική ζημία 13%.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή, το Τ.Τ. έχει προβεί στην αγορά δομημένου υβριδικού τιτλοποιημένου ομολόγου (CDO) έναντι 22 εκατομμυρίων ευρώ. Το προϊόν είναι εξαιρετικά υψηλού ρίσκου. Η συνολική έκδοση ήταν 67 εκατομμύρια ευρώ.

Ανάλογο ομόλογο -υψηλότερου ρίσκου- φέρεται ότι έχει αγοράσει και η ΑΤΕ. Το προϊόν περιλαμβάνει τιτλοποιημένα ληξιπρόθεσμα δάνεια και ποντάρει στο ποσοστό αποπληρωμής τους. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου της Αγροτικής που έγινε από τις υπηρεσίες της, το πρώτο εξάμηνο του 2006 οι ζημίες από τα δομημένα ανέρχονται στο ποσό των 37,5 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται νέα εξέλιξη και στο σίριαλ της ανάκτησης από την JP Μorgaτων κεφαλαίων που έχουν τοποθετήσει τα Ταμεία (ΤΕΑΥΦΕ, ΤΣΕΥΠ, ΤΕΑΔΥ και ΤΕΑΠΟΚΑ) στο δομημένο ομόλογο των 280 εκατομμυρίων ευρώ. Πάντως, ο τηλεγραφικός τρόπος με τον οποίο η ξένη τράπεζα ανακοίνωσε προχθές την άρνησή της να επιστρέψει τους τόκους τριμήνου δεν αφήνει περιθώρια για το κλείσιμο της εκκρεμότητας. Αντιθέτως, δημιουργεί νέες και απρόβλεπτες εξελίξεις και προκαλεί πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή