Τιμ Ανανιάδης: Πόλος έλξης για ελληνικά και ξένα κεφάλαια ο ελληνικός τουρισμός

Τιμ Ανανιάδης: Πόλος έλξης για ελληνικά και ξένα κεφάλαια ο ελληνικός τουρισμός

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O ελληνικός τουρισμός τα επόμενα χρόνια θα βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος ξένων και ελληνικών κεφαλαίων. Αυτό επισημαίνει στην «Κ» ο κ. Τιμ Ανανιάδης(*), διευθυντής της Starwood Hotels & Resorts Worldwide Inc. σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία καθώς και γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία». Ο κ. Ανανιάδης επισημαίνει ότι η άψογη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων αποτέλεσε την αφετηρία για μια ανοδική και άκρως ελπιδοφόρα πορεία του ελληνικού τουρισμού. Οι τουριστικές επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν από τους Αγώνες στην Αθήνα είτε για τη δημιουργία νέων μονάδων είτε για την ανακαίνιση υφιστάμενων ξενοδοχείων, αλλά και αυτές που ακολούθησαν τόσο σε αστικά κέντρα όσο και σε παραθεριστικούς προορισμούς, αποδεικνύουν ότι το ενδιαφέρον για την υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων στον χώρο του τουρισμού παραμένει έντονο. Ολα τα μέχρι σήμερα μηνύματα δείχνουν ότι το ενδιαφέρον αυτό θα διατηρηθεί.

Ο κ. Ανανιάδης θεωρεί πως η ναυτιλία και ο τουρισμός είναι οι πλέον αναπτυσσόμενοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας. Στόχος τόσο της Πολιτείας όσο και των ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού, θα πρέπει να είναι η συνεχής αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Επίσης, τονίζει ότι η αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα θα πρέπει να συνοδεύεται και από αύξηση των τουριστικών εισπράξεων. Για να επιτευχθεί αυτό, απαραίτητο είναι να δίνεται βαρύτητα στην κατασκευή ποιοτικών τουριστικών εγκαταστάσεων, αλλά και στις δημόσιες υποδομές που θα εξυπηρετούν τους Ελληνες και τους ξένους επισκέπτες σε κάθε προορισμό της χώρας.

Σε σχέση με τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού, σημειώνει ότι ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας πρέπει να αποτελεί μία συνεχή διαδικασία με στόχο τη διαμόρφωση κανόνων, οι οποίοι να διευκολύνουν την επιχειρηματική τουριστική αγορά και να ανταποκρίνονται στις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις του παγκόσμιου τουριστικού γίγνεσθαι. Και συνεχίζει: «Η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας μπορεί να βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα. Στο βαθμό που μπορεί η Ελλάδα να κερδίσει σε αυτό το στοίχημα αντίστοιχα θα καρπωθεί και τα οφέλη από την τοποθέτηση κεφαλαίων στον χώρο του τουρισμού. Επίσης, η εφαρμογή του χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό θα είναι ένα σημαντικό βήμα αρκεί οι όποιες νομοθετικές αλλαγές προβλέπονται να υλοποιηθούν από τους αρμόδιους φορείς με ταχύτατους ρυθμούς». Σε σχέση με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται από τα κόμματα ο κλάδος, ο κ. Ανανιάδης υπογραμμίζει ότι ο τουρισμός είναι και πρέπει να αποτελεί «εθνική υπόθεση» όλων. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «τα κόμματα πέραν των όποιων πολιτικών αντιπαραθέσεων προκύπτουν από διαφορετικές αφετηρίες αντιλήψεων πάνω σε ορισμένα θέματα, θα πρέπει σε μείζονα ζητήματα για τον ελληνικό τουρισμό να δίνουν από κοινού λύσεις. Κάθε χρόνο περί τα 14 εκατ. ξένοι τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα. Ολοι αυτοί μεταφέρουν σε φίλους και γνωστούς τις εμπειρίες των διακοπών τους από την επίσκεψη στη χώρα μας. Είναι στο χέρι μας, Πολιτείας και εμπλεκόμενων στον χώρο του τουρισμού, η μεταφορά των εμπειριών να έχει θετικό αντίκτυπο για την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό».

Οσον αφορά στις εκτιμήσεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Ανανιάδης επισημαίνει ότι η οικονομία μας έχει αποθέματα ανάπτυξης.

* Ο κ. Τιμ Ανανιάδης είναι διευθυντής της Starwood Hotels & Resorts Worldwide Inc., γ. διευθυντής του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή