Αδιαπραγμάτευτη η δημοσιονομική εξυγίανση

Αδιαπραγμάτευτη η δημοσιονομική εξυγίανση

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιτήρηση της οικονομίας τελείωσε αλλά συνεχίζεται η προσπάθεια εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών, τόνισε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου αναφέρθηκε στην τριετή πορεία εξόδου από την «μέγγενη» της επιτήρησης, που κατέληξε σε θετικούς οικονομικούς δείκτες και σε ποιοτικά στατιστικά στοιχεία που δεν απορρίπτει πλέον η Εurostat.

Λίγη ώρα αργότερα η κ. Β. Παπανδρέου από το ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι δεν θα έπρεπε να είχαμε μπει στην επιτήρηση και ταυτόχρονα υποσχόταν «αποκατάσταση της διαφάνειας» στα δημόσια οικονομικά, όταν το κόμμα της επανέλθει στην κυβέρνηση.

Περιγράφοντας την εντός επιτήρησης πορεία της οικονομίας ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ο ρυθμός ανάπτυξης έφτασε το 2005 το 3,7% και το 2006 το 4,3%, ξεπερνώντας όλες τις προβλέψεις. Αυτό το αναγνωρίζουν και οι διεθνείς οργανισμοί που έκαναν δυσμενείς προβλέψεις. Το πρώτο τρίμηνο του 2007 ο ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνθηκε στο 4,6%, όταν η εισήγηση της Επιτροπής για τον τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος βασίζεται σε μια πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 3,7% το 2007».

Η αναπτυξιακή επίδοση εξήγησε ο υπουργός παραμένει από τις υψηλότερες στην Ευρωζώνη και έχει επιτευχθεί παρά τις τιμές ρεκόρ του πετρελαίου και τον σχετικά χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης που υπάρχει στην Ευρωζώνη.

Η ανάπτυξη τόνισε ο υπουργός στηρίζεται στις ιδιωτικές επενδύσεις, στη μείωση του φορολογικού βάρους για τις επιχειρήσεις, στον νέο επενδυτικό νόμο και στο νομικό πλαίσιο για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Αυτά κατά τον Γιώργο Αλογοσκούφη οδήγησαν σε εισροή ξένων επενδύσεων που έφθασαν το 2% του ΑΕΠ, ή 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για τις εξαγωγές συνέχισε ότι προβλέπεται το 2007 να φθάσουν στο 10% του ΑΕΠ και να συμβάλουν σημαντικά στον ρυθμό ανάπτυξης.

Η ανεργία, συνέχισε, έχει μειωθεί από το 11,3% του εργατικού δυναμικού που ήταν το 2004, στο 8,9% το 2006, ενώ το α΄ δίμηνο του 2007 βρέθηκε στο 8,8%.

Ολα τα προηγούμενα κατέληξε, αποδεικνύουν ότι η δημοσιονομική προσαρμογή δεν είναι αντίθετη ούτε με την ανάπτυξη ούτε με την αντιμετώπιση της ανεργίας, όταν υπάρχει το κατάλληλο μείγμα οικονομικής πολιτικής.

Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις ο υπουργός υπογράμμισε ότι κινούνται εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Τα χρονοδιαγράμματα για τις εισηγμένες εταιρείες, σημείωσε, δεν μπορούν να εξειδικευθούν περισσότερο, διότι θα δημιουργηθούν προβλήματα στην πορεία του Χρηματιστηρίου. Οταν η κυβέρνηση θα έχει να ανακοινώσει κάτι για τα θέματα αυτά, θα το κάνει, κατέληξε ο Γιώργος Αλογοσκούφης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή