Τάξη διά νόμου στα ασφαλιστικά Ταμεία

Τάξη διά νόμου στα ασφαλιστικά Ταμεία

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικούς περιορισμούς θέτει το νέο πλαίσιο επενδύσεων και διαχείρισης της περιουσίας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Συγκεκριμένα για μία πενταετία απαγορεύονται οι επενδύσεις των ασφαλιστικών Ταμείων σε σύνθετα (structured) ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, ενώ καταργείται παντελώς η δυνατότητα επένδυσης σε σύνθετα τραπεζικά ομόλογα.

Κατά τη διάρκεια της πενταετίας, η οποία αποτελεί μια μεταβατική περίοδο, τα Ταμεία υποχρεούνται να επαναπροσδιορίσουν τη διάρθρωση των χαρτοφυλακίων τους, ώστε να εναρμονίζεται με τα νέα ποσοστά που θέτει το επενδυτικό πλαίσιο. H πενταετία αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων αφορά τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, που υπερβαίνουν το ποσοστό επένδυσης 23% του ενεργητικού τους. Από τον περιορισμό αυτό εξαιρούνται τα σύνθετα ομόλογα ελληνικού Δημοσίου και των τραπεζών που έχουν σήμερα τα Ταμεία στο χαρτοφυλάκιό τους και των οποίων η λήξη είναι μετά την πενταετία.

Επίσης καθορίζεται το πλαίσιο λειτουργίας και οι αρμοδιότητες της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου Επενδύσεων, με αναβαθμισμένο ρόλο και αρμοδιότητες και με σκοπό τον έλεγχο των πάσης φύσεως επενδυτικών συναλλαγών των φορέων. Εργο της Επιτροπής είναι η υποβολή εισηγήσεων επί θεμάτων εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας για επενδύσεις και αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων.

Τα όρια των επενδύσεων

– Μέχρι 23% των διαθέσιμων κεφαλαίων τους σε κρατικά ομόλογα, ακίνητα, παράγωγα του ΧΑ, μετοχές εισηγμένων εταιρειών, αμοιβαία κεφάλαια της Ελλάδας και της Ευρωζώνης.

– Συμπεριλαμβάνονται οι συγχρηματοδοτήσεις έργων του Ελληνικού Δημοσίου (πλην των σύνθετων structured ομολόγων) και σε συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

– Μέχρι 1% σε προθεσμιακές καταθέσεις και 2% σε σύνθετα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή