ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απελευθέρωση ωραρίου στα πρατήρια καυσίμων

Την απελευθέρωση ωραρίου για τα πρατήρια υγρών καυσίμων στην Κρήτη, την Κω, τη Ρόδο, την Κέρκυρα, τη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο τη θερινή περίοδο προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού. H σχετική τροπολογία κατατέθηκε χθες στη Βουλή στο νομοσχέδιο για την «Προστασία των Καταναλωτών». Με την ίδια τροπολογία θεσμοθετείται το δικαίωμα αδειoδότησης της ΔΕΗ για την παραγωγή νέας ισχύος 800 MW σε αντικατάσταση αντίστοιχης παλαιάς στο πλαίσιο σχετικών δεσμεύσεων του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα. Απελευθερώνεται επίσης η δυνατότητα χρήσης υδροηλεκτρικού δυναμικού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ανεξαρτήτως της ισχύος. Θεσμοθετείται τέλος, η απαγόρευση μεταβίβασης των εξαιρέσεων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ που εκδίδει η PAE, μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.

Προοδευτική: καταγγελία για τον Ε-65

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση προσέφυγε και επισήμως από χθες η Προοδευτική, με αντικείμενο την σύμβαση του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδος Ε-65, που υπεγράφη πριν από λίγες ημέρες. Κάνοντας πράξη τις απειλές της, η διοίκηση της Προοδευτικής καταγγέλλει τη σύμβαση, η οποία εν τέλει υπογράφηκε ανάμεσα στο ΥΠΕΧΩΔΕ και την κοινοπραξία Hellenic Autopistas, μέλη της οποίας είναι οι εταιρείες Cintra, Dragados, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ. Αρχικά το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε ακυρώσει τον διαγωνισμό, καθώς η μη έγκαιρη υποβολή της προσφοράς από την κοινοπραξία των Somague-Sacyr-FCC-Παντεχνική-ΑΤΤΙΚΑΤ-Προοδευτική, είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της, με αποτέλεσμα να παραμείνει μόνο ένας διαγωνιζόμενος. Η πρώτη και τελικά ανάδοχος κοινοπραξία προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της απόφασης ακύρωσης από το ΥΠΕΧΩΔΕ, εντούτοις οι υπηρεσίες του υπουργείου δεν υποστήριξαν την επιλογή αυτή στο ΣτΕ, σύμφωνα πάντα με τα όσα καταγγέλλει η Προοδευτική, με αποτέλεσμα τελικά να μην ισχύσει η απόφαση ακύρωσης και να κατακυρωθεί το έργο.

Προσφυγή στην ΚΕΔ

Δεν πρόλαβε να… στεγνώσει το μελάνι της πρώτης προκήρυξης ΣΔΙΤ από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), με αντικείμενο τη στέγαση έξι υπηρεσιών κι ενός σταθμού του Πυροσβεστικού Σώματος και ο ΣΑΤΕ (Σύνδεσμος Ανώνυμων Τεχνικών Εταιρειών), μαζί με έξι εργοληπτικές εταιρείες κατέθεσαν προσφυγή στην ΚΕΔ. Οι εταιρείες Αλέξανδρος ΑΤΕΒΕ, Ηρων ΑΤΕ, Κατασκευαστική Ιλισσός ΑΤΕ, Αλέξανδρος Τεχνική, Φίλιππος Α.Ε. και Χριστόφορος Κωνσταντινίδης Α.Ε. καταγγέλλουν ότι με βάση τους όρους που τέθηκαν, μόνο η συμμετοχή σε ένα από τα έργα της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος και της Αττική Οδού εξασφαλίζει τα απαιτούμενα κριτήρια για την πρόκριση στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Οι εταιρείες-κοινοπραξίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον είναι οι ΒΙΟΤΕΡ Α.Ε., Ενωση Ελληνική Τεχνοδομική ΤΕΒ Α.Ε.-Vinci Consessions S.A., J&P Αβαξ A.E., ΔΗΜ-ΕΡ Α.Ε, Γαντζούλας ΑΤΕΕ – Κουρτίδης Α.Ε., Ενωση Innisfree – Εδραση Ψαλλίδας Α.Ε. – ΕΛΕΡΓΟ Α.Ε. – ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε. – Κλέαρχος Γ. Ρούτσης Α.Ε. – Νόστος Α.Ε.

Οικολογικό βραβείο στην Ελίν

Το βραβείο Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2007 στην κατηγορία «βραβεία επιχειρήσεων», απέσπασε η Ελίν στον θεσμό των Ελληνικών Βραβείων Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας που διοργανώνει το Ecocity. Η διάκριση αυτή απενεμήθη στην εταιρεία για τις ιδέες και τις προδιαγραφές που έβαλε προκειμένου να ναυπηγηθούν τα δύο υπερσύγχρονα δεξαμενόπλοια, το «Ζέφυρος» και το «Απηλιώτης», τα οποία χρησιμοποιεί για τον εφοδιασμό του νησιωτικού της δικτύου με καύσιμα. Σημειώνεται ότι η εταιρεία βραβεύεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, καθώς το 2006 τιμήθηκε για το πρωτοποριακό πρόγραμμα ελέγχου ποιότητας καυσίμων και τη συμβολή του στην ελαχιστοποίηση της μόλυνσης του περιβάλλοντος από παράγοντες νοθείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή