Μείωση 6,7% των εσόδων τον Μάιο

Μείωση 6,7% των εσόδων τον Μάιο

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική κάμψη παρουσίασαν τα έσοδα του προϋπολογισμου κατά τον μήνα Μάιο, με αποτέλεσμα οι ιθύνοντες του οικονομικού επιτελείου να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με τον ελεγκτικό μηχανισμό προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι μέχρι το τέλος του έτους. Αν και από το υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγω για συγκυριακή κάμψη εξαιτίας της κατάργησης της έκπτωσης φόρου 1,5% στην εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος, εν τούτοις και τα έσοδα από τον ΦΠΑ παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης όπως επίσης και τα έσοδα από τα μερίσματα που λαμβάνει το Δημόσιο.

Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι αρκετοί φορολογούμενοι και επιχερήσεις κάθε χρόνο αποπληρώνουν εφάπαξ τους φόρους τους με στόχο να γλιτώσουν 1,5%. Η καταβολή του συνόλου των φόρων δεν έγινε φέτος, με αποτέλεσμα τα έσοδα του Μαΐου να παρουσιασθούν μειωμένα κατά 681 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο θα επιμερισθεί στους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών,

τον περασμένο μήνα τα έσοδα ανήλθαν σε 4.523 εκατ. ευρώ, έναντι 4.848 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2006, μειώθηκαν δηλαδή κατά 325 εκατ. ευρώ ή 6,7 %. Ο ΦΠΑ των ΔΟΥ αυξήθηκε κατά 5% ή 37 εκατ. ευρώ και ανήλθε στα 770 εκατ. ευρώ, έναντι 733 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2006, ενώ ο υπόλογος συμψηφισμού μειώθηκε κατά 3,7% (έσοδα από μερίσματα του ΔΕΚΟ και τυχερών παιγνίων).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή