Εκτός επιτήρησης, αλλά και εκτός παροχών η οικονομία

Εκτός επιτήρησης, αλλά και εκτός παροχών η οικονομία

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός δημοσιονομικής επιτήρησης η Ελλάδα από την 5η Ιουνίου 2007 και η κυβέρνηση το πανηγύρισε δεόντως, του υπουργού Οικονομίας προεξάρχοντος.

Τούτο δεν σηματοδοτεί και το «άρατε πύλας» για τις παροχές, καθώς ο ισοσκελισμός (εσόδων-δαπανών) το 2010 θέτει πλαίσιο αυστηρό και υπόσχεται σφιχτή οικονομική πολιτική για τα επόμενα χρόνια. Ο Γιώργος Αλογοσκούφης, επιμένει να μιλάει για νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών, αλλά ταυτόχρονα θυμίζει ότι το πρόβλημα με τα δημόσια οικονομικά είναι μεγάλο και χρήζει διαρκούς προσπάθειας για να περιορισθεί.

Την ίδια στιγμή πάντως ο διεθνής πιστοληπτικός οίκος Standard&Poor’s σε έκθεσή του τονίζει ότι τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να διασφαλίζουν τη δημοσιονομική σταθερότητα μεσομακροπρόθεσμα, καθώς δεν υπάρχει αποτελεσματική συγκράτηση των δαπανών για συντάξεις και μισθούς.

Η πορεία εξόδου από την επιτήρηση διήρκεσε τρία χρόνια και ξεκίνησε την επομένη της εισόδου της χώρας στην επιτήρηση που επίσημα έγινε τον Μάιο του 2004.

Στο διάστημα αυτό η Ελλάδα πιέστηκε πολλαπλώς, λοιδωρήθηκε (με το επιχείρημα ότι άλλα λέει και άλλα κάνει) ενώ μέχρι και την τελευταία ώρα στο προχθεσινό ΕΚΟΦΙΝ ο Γιώργος Αλογοσκούφης αγωνιούσε, για την περίπτωση που κάποιος υπουργός θα θυμόνταν το παρελθόν μας και η έξοδος θα παραπέμπετο σε ψηφοφορία.

Οι προσπάθειες ανάταξης της οικονομίας ξεκίνησαν ουσιαστικά μετά το 2004, έτος κατά το οποίο η βασική προτεραιότητα ήταν η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Εκτοτε καταγράφηκαν υψηλοί αναπτυξιακοί ρυθμοί (πλέον του 4%) με μείωση της ανεργίας, αύξηση των εξαγωγών και των επιχειρηματικών επενδύσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του οικονομικού επιτελείου μετά το 2004, αποκαταστάθηκε η δημοσιονομική διαφάνεια και εξυγιάνθηκαν τα δημόσια οικονομικά. Το δημοσιονομικό έλλειμμα από 7,8% του ΑΕΠ το 2004, μειώθηκε πέρυσι στο 2,6%.

Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται ότι απεσοβήθη ο κίνδυνος της οικονομικής επιβράδυνσης μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς εφαρμόσθηκαν πολιτικές που ευνόησαν την οικονομική ανάπτυξη. Ειδικά το 2005, που ήταν το κρίσιμο μεταολυμπιακό έτος, η ανάπτυξη έτρεξε με ρυθμό 3,7%, ενώ το 2006 επιταχύνθηκε στο 4,3%.

Ως στοιχείο καθοριστικό της βελτίωσης του κλίματος στην πραγματική οικονομία περιγράφεται η ανοδική πορεία των εξαγωγών. Από το 8% του ΑΕΠ το 2005, βρέθηκαν στο 8,8% το 2006 και αναμένεται να φτάσουν στο 9,8% το 2007.

Μάλιστα επαίρονται στο υπουργείο Οικονομίας ότι το 2006 ήταν η πρώτη χρονιά μετά το 1998, που η ανεργία μειώθηκε κάτω από το όριο του 9%. Δημιουργήθηκαν 255.000 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 200.000 αφορούσαν τον ιδιωτικό τομέα.

Παρά τις θετικές εξελίξεις σε πολλά οικονομικά μεγέθη, τα πρόσφατα στοιχεία του τετραμήνου για τον προϋπολογισμό, αλλά και των δημοσίων εσόδων τον Μάιο (μείωση – 6,7%) απέδειξαν ότι τα δημόσια οικονομικά, απαιτούν συνεχή προσοχή και κυρίως διαρκείς προσπάθειες για την τιθάσευση των κρατικών δαπανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή