Η περιφέρεια αναδύεται μαζί με τις άσχημες… μνήμες της

Η περιφέρεια αναδύεται μαζί με τις άσχημες… μνήμες της

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον αφρό της Σοφοκλέους αναδύθηκαν τον τελευταίο μήνα οι μετοχές της περιφέρειας επαναφέροντας άσχημες μνήμες στους επενδυτές, αφού αρκετές εισηγμένες καταγράφουν υψηλές αποδόσεις χωρίς ωστόσο η άνοδος αυτή να συνοδεύεται και από επιχειρηματικές εξελίξεις.

Οι «φτωχές μετοχές» της Σοφοκλέους με βάση την κεφαλαιοποίηση διατηρούν σε υψηλή στάθμη το επενδυτικό ενδιαφέρον, σε μία περίοδο που η υψηλή και η μεσαία κεφαλαιοποίηση έχουν εμφανίσει σημάδια κόπωσης.

Οι εταιρείες που εμφανίζουν χαμηλή κεφαλαιοποίηση και ιδίως εκείνες που δεν παρουσιάζουν σημαντικά αυξημένες υποχρεώσεις μπορεί να αποτελέσουν, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, στόχαστρο εξαγοράς από άλλες ομοειδείς ή μη επιχειρήσεις. Είναι γεγονός ότι η χαμηλή κεφαλαιοποίηση συγκεντρώνει αρκετά καλές εταιρείες που ξεχωρίζουν στους κλάδους που δραστηριοποιούνται. Παράλληλα όμως συγκεντρώνει και εταιρείες που στο παρελθόν χαρακτηρίστηκαν «διάττοντες αστέρες» λόγω της υπερβολικής ανόδου και της απότομης πτώσης. Υπάρχουν επιχειρήσεις που με χαμηλό προφίλ ανεβάζουν τη δραστηριότητά τους και αυξάνουν τη κερδοφορία τους, ενώ παράλληλα ικανοποιούν με τη μερισματική απόδοση τους μετόχους τους. Υπάρχουν βέβαια και εταιρείες που μάλλον εκμεταλλεύονται το θετικό κλίμα των τελευταίων 4 ετών στη Σοφοκλέους. Στη χρηματιστηριακή κοινότητα διχάζονται οι απόψεις αναφορικά με το θέμα ακριβών και φθηνών μετοχών, καθώς αρκετοί υποστηρίζουν ότι πολλές μετοχές έχουν δυνατότητες για περαιτέρω άνοδο και δεν έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια ανόδου. Υπάρχει όμως και ο αντίλογος, που λέει ότι σε αρκετές εισηγμένες στις οποίες παρατηρείται αύξηση των χρηματιστηριακών τιμών τους, αυτή η εξέλιξη δεν συμβαδίζει με αντίστοιχες επιχειρηματικές κινήσεις. Η γενική αίσθηση που υπάρχει είναι ότι για το 2007 οι εταιρείες εκτιμάται ότι θα επιδείξουν υψηλότερους ρυθμούς κερδοφορίας από τον Γενικό Δείκτη.

Σε κάθε περίπτωση οι εισηγμένες εταιρείες γνωρίζουν καλά ότι μόνο η βελτίωση της πραγματικής τους κερδοφορίας θα συμπαρασύρει και την άνοδο της μετοχής, αλλά και θα καταστήσει ελκυστικό τον μετοχικό τίτλο για το επενδυτικό κοινό.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, βαδίζοντας στη δεύτερη χρηματιστηριακή εβδομάδα του Ιουνίου, δείχνει εξαιρετικά ανθεκτικό απέναντι σε ρευστοποιήσεις ξένων και εγχωρίων χαρτοφυλακίων που επιθυμούν την αποθέρμανση της αγοράς έπειτα από διαρκή χρηματιστηριακή άνοδο. Στο πλαίσιο αυτό οι μετοχές των εισηγμένων δίνουν τη δική τους μάχη να αυξήσουν τις αποτιμήσεις, που πάντα ωστόσο έχουν ρίσκο. Οι επενδυτές χρειάζεται να επιδεικνύουν προσοχή και σοβαρότητα στις επιλογές τους, αφού θα πρέπει να γνωρίζουν το αντικείμενο της εταιρείας, το οικονομικό της παρελθόν, τις μερισματικές της αποδόσεις και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από το πηδάλιο των επιχειρήσεων.

Ωστόσο υπάρχει η κατηγορία των μετοχών χαμηλής κεφαλαιοποίησης, που στη διάρκεια του Μαΐου αλλά και των πρώτων συνεδριάσεων του Ιουνίου δείχνει να μην επηρεάζεται από τις ρευστοποιήσεις που πραγματοποιούνται για την κατοχύρωση των κερδών των προηγούμενων εβδομάδων.

Επίσης αρκετές από τις εταιρείες που βρίσκονται στην κορυφή των αποδόσεων δεν διακρίνονται ούτε για τα καλά τους αποτελέσματα αλλά ούτε και για την επιχειρηματική τους ανάπτυξη. Θα λέγαμε ότι διακρίνονται για τα πενιχρά έως ζημιογόνα αποτελέσματα και παράλληλα αποτελούν τους συνήθεις υπόπτους, ότι αποτελούν αντικείμενο εξαγοράς από εταιρείες ή ομίλους που επιθυμούν να εισέλθουν στη Σοφοκλέους, μέσω της εξαγοράς οχημάτων.

Από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η Βιοσώλ, που επιθυμεί σφόδρα να βγει από την επιτήρηση αλλά επιχειρηματικά έχουν «κολλήσει» πολλές κινήσεις που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα, ενώ και η πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου κατέστη άκαρπη και δεν καλύφθηκε. Αλλη περίπτωση είναι της τεχνικής εταιρείας Προοδευτική, η οποία μπορεί να βγήκε από την επιτήρηση αλλά μόλις αυτήν την εβδομάδα έγινε γνωστό ότι ένας εκ των βασικών μετόχων ρευστοποιούσε από τη στιγμή που η μετοχή εισήλθε σε κανονικό καθεστώς διαπραγμάτευσης. Χαρακτηριστική περίπτωση μετοχής που ενισχύεται χωρίς αυτή η κίνηση να συνοδεύεται και από ανάλογη επιχειρηματική πορεία. Η εταιρεία αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα μερίδια στον κλάδο της εριουργίας, που βρίσκεται σε υφεσιακή πορεία τα τελευταία χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή