Δώρα από το Ταμείο κατά της Φτώχειας

Δώρα από το Ταμείο κατά της Φτώχειας

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτρα για την ενίσχυση των μονογονεϊκών, των τρίτεκνων και των πολύτεκνων οικογενειών, των ανέργων και των νέων νοικοκυριών που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του Ταμείου κατά της φτώχειας επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομίας και θα αποτελέσουν τον πυρήνα των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης για τις παροχές της επόμενης 4ετίας.

Πρόκειται για προτάσεις που έχουν υποβληθεί από τα υπουργεία Υγείας και Απασχόλησης και άλλους φορείς όπως ο ΟΓΑ και ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας και αξιολογούνται από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη και τους συνεργάτες του, ώστε να ενταχθούν στο Ταμείο Ενίσχυσης Κοινωνικής Συνοχής και με στόχο σε βάθος 4ετίας να έχει μειωθεί δραστικά έως και κατά 50% ή κατά ένα εκατομμύριο άτομα, ο αριθμός των Ελλήνων που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Συγκεκριμένα, στο υπουργείο Οικονομίας έχουν υποβληθεί και μελετώνται οι εξής προτάσεις:

1. Οικογένειες με τρία παιδιά: Επέκταση του μηνιαίου επιδόματος τρίτου παιδιού (164,45 ευρώ) μέχρι την ηλικία των 8 ή των 10 ετών από 6 ετών σήμερα.

Στην πρώτη περίπτωση το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε 31,5 εκατ. ευρώ για 16.000 οικογένειες· και στη δεύτερη σε 59,2 εκατ. ευρώ για 30.000 οικογένειες.

Εναλλακτικά, να μην αυξηθεί το όριο ηλικίας, αλλά να αυξηθεί το μηνιαίο επίδομα τρίτου παιδιού κατά 50% (στα 246,69 ευρώ) ή 100% (στα 328,90 ευρώ), με το δημοσιονομικό κόστος να ανέρχεται σε 53,2 εκατ. ευρώ στην πρώτη περίπτωση και σε 106,56 εκατ. ευρώ στη δεύτερη.

Επιδότηση των νέων τρίτων γεννήσεων μέχρι την ηλικία των 6 ετών. Εκτός από το επίδομα τρίτου παιδιού, το νέο τρίτο παιδί που θα γεννηθεί μετά την εφαρμογή του νόμου θα επιδοτείται με επιπλέον 164,45 ευρώ. Δηλαδή μέχρι 6 ετών θα λαμβάνει συνολικά 328,90 ευρώ τον μήνα.

Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου υπολογίζεται σε 21,7 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του και κλιμακώνεται έως τα 130,2 εκατ. ευρώ από τον έκτο χρόνο και μετά, ενώ εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν 66.000 οικογένειες.

2. Επιδότηση του δεύτερου παιδιού: Προτείνεται η καταβολή επιδόματος για το δεύτερο παιδί της οικογένειας που θα γεννηθεί από τη θεσμοθέτηση της σχετικής ρύθμισης και μετά.

Το επίδομα θα ανέρχεται σε 164,45 ευρώ μηνιαίως και εκτιμάται ότι τον πρώτο χρόνο εφαρμογής θα καταβληθεί σε 38.000 οικογένειες, ανεβάζοντας το δημοσιονομικό κόστος σε 74,9 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό εκτινάσσεται σε 449,9 εκατ. ευρώ από το έκτο έτος εφαρμογής και μετά γεγονός που καθιστά την εφαρμογή του μέτρου δαπανηρή.

3. Χορήγηση ισόβιας σύνταξης και στους άνδρες: Σήμερα, δίνεται ισόβια σύνταξη ύψους 94,58 ευρώ τον μήνα μόνο στην πολύτεκνη μητέρα.

Ωστόσο, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει δικαιώσει πατέρα χήρο με τρία παιδιά που διεκδίκησε ισόβια σύνταξη. Δεδομένου ότι η νομολογία του ΣτΕ αποτελεί πρόκριμα δικαίωσης και για όποιον άλλο προσφύγει στη Δικαιοσύνη προτείνεται να ρυθμιστεί νομοθετικά το θέμα.

Ετσι, κι αλλιώς το ετήσιο δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται ότι δεν ξεπερνά τα 3,68 εκατ. ευρώ.

4. Μονογονεϊκές οικογένειες: Πρόταση νόμου του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το οποίο έχει επεξεργαστεί ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Κωνσταντόπουλος προβλέπει την ενίσχυση 53.000 περίπου μονογονεϊκών οικογενειών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η ενίσχυση θα έχει τη μορφή επιδόματος που θα κλιμακώνεται από 150 έως 200 ευρώ τον μήνα, ανάλο γα με το εισόδημα και τον αριθμό των παιδιών.

5. Ανεργοι: Σε συνεργασία με το υπουργείο Απασχόλησης μελετάται το δημοσιονομικό κόστος της ειδικής επιδότησης του ενοικίου για τους άνεργους, το 32,8% των οποίων αντιμετωπίζει κίνδυνο οικονομικής επισφάλειας, όπως αποκαλείται ευσχήμως το όριο της φτώχειας.

6. Νέα νοικοκυριά: Μέτρα οικονομικής ενίσχυσης σχεδιάζονται επίσης για τα νέα νοικοκυριά και για άλλες ευπαθείς ομάδες όπως οι συνταξιούχοι με αναπηρίες.

Από τη μελέτη των στατιστικών δεδομένων, έχει διαπιστωθεί ότι στους πολύτεκνους, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τους ανέργους, τους συνταξιούχους και στα νέα νοικοκυριά υπάρχουν ισχυροί θύλακες φτώχειας.

Οπως προκύπτει από την Ερευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης, οι Ελληνες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή έχουν ετήσιο εισόδημα έως 5.649 ευρώ, ανέρχονται σε 2 εκατ. περίπου.

Οι μισοί εξ αυτών έχουν εισόδημα λίγο κάτω από το όριο.

Με μια προσεκτική κατανομή των 2 δισ. ευρώ με τα οποία θα «προικοδοτηθεί» σταδιακά εντός της 5ετίας για στοχευμένες παροχές πολλοί εξ αυτών θα υπερβούν το όριο και στατιστικά τουλάχιστον δεν θα θεωρούνται φτωχοί.

Η εξίσωση των τρίτεκνων με τους πολύτεκνους

Η υλοποίηση της σχετικής προεκλογικής εξαγγελίας της κυβέρνησης θα θεσμοθετηθεί κατά πάσα πιθανότητα φέτος και θα υλοποιηθεί από την αρχή της επόμενης τετραετίας.Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΓΑ εάν χαρακτηριστεί ως πολύτεκνη η οικογένεια με τρία παιδιά η ετήσια επιβάρυνση του προϋπολογισμού υπολογίζεται σε:

– 192,34 εκατατομμύρια ευρώ για 130.000 τρίτεκνες οικογένειες εάν τα παιδιά επιδοτούνται μέχρι το 23ο έτος της ηλικίας τους, όπως συμβαίνει με τις οικογένειες με τέσσερα παιδιά και άνω.

– 162,75 εκατατομμύρια ευρώ για 110.000 οικογένειες εάν τα τρία παιδιά επιδοτηθούν μέχρι το 20ό έτος της ηλικίας τους και

– 147,96 εκατατομμύρια ευρώ εάν το επίδομα καταβάλλεται έως την ηλικία των 18 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή