ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ: Φορολόγηση νέων οικοδομών και τεχνικών έργων

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ: Φορολόγηση νέων οικοδομών και τεχνικών έργων

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις αλλαγές που επέφερε ο Ν. 3522/2006 τόσο στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων όσο και στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος οι οικοδομικές και τεχνικές επιχειρήσεις ανάλογα με τη μορφή και την κατηγορία τήρησης βιβλίων για ακίνητα των οποίων η άδεια κατασκευής εκδίδεται από 1ης Ιανουαρίου 2007 και μετά και για δημόσια ή ιδιωτικά τεχνικά έργα που αναλαμβάνονται από την ίδια ημερομηνία και μετά, φορολογούνται ανάλογα με τη νομική μορφή και το αντικείμενο δραστηριότητας.

Για παράδειγμα, για τις οικοδομικές ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες, δημόσιες, δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα ανεξάρτητα αν αποτελούν ή όχι ίδια νομικά πρόσωπα, συνεταιρισμούς, αλλοδαπές επιχειρήσεις που λειτουργούν με οποιονδήποτε τύπο εταιρείας, κάθε είδους αλλοδαπούς οργανισμούς που αποβλέπουν στην απόκτηση οικονομικών ωφελημάτων και ημεδαπές εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, ισχύουν τα εξής:

Ο προσδιορισμός των καθαρών κερδών των παραπάνω προσώπων προσδιορίζεται λογιστικά σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2238/1994.

Οταν κατά τις διαχειριστικές περιόδους μέσα στις οποίες κτώνται έσοδα από τις πιο πάνω εργασίες δεν έχει ολοκληρωθεί η ανέγερση της οικοδομής, ως καθαρά κέρδη δηλώνονται αυτά που προκύπτουν σύμφωνα με την εφαρμογή του συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%) στα ακαθάριστα έσοδα και με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους που αφορά στη διαχειριστική περίοδο της ολοκλήρωσης της οικοδομής δηλώνεται το τελικό αποτέλεσμα το οποίο προέκυψε λογιστικώς από τη συγκεκριμένη οικοδομή. Από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος της δήλωσης αυτής, εκπίπτει ο φόρος που έχει καταβληθεί με βάση τις προηγούμενες δηλώσεις φορολογίας και ο οποίος προκύπτει από την εφαρμογή του συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%) στα ακαθάριστα έσοδα.

* Tax Consultant της Grant Thorton.

* Ολη η παρουσίαση στον «Φορολογικό Οδηγό» στο www.kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή