Ανησυχία Ν. Γκαργκάνα για το ενδεχόμενο δημοσιονομικής χαλάρωσης

Ανησυχία Ν. Γκαργκάνα για το ενδεχόμενο δημοσιονομικής χαλάρωσης

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στήριξη στο υπουργείο Οικονομίας για να μη χαλαρώσει η δημοσιονομική πολιτική εν όψει των εκλογών παρέσχε ο διοικητής της ΤτΕ κ. Νίκος Γκαργκάνας, ο οποίος σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτύσσεται και φέτος με ρυθμούς υψηλότερους του 4%, αλλά κινδυνεύει μακροπρόθεσμα από την κάμψη της ανταγωνιστικότητας.

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος εκφράζοντας την ανησυχία του για το ενδεχόμενο προεκλογικής χαλάρωσης, τόνισε ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον εκλογικό κύκλο να επηρεάσει την οικονομία. Σε αυτό συμφωνεί και ο υπουργός Οικονομίας. Το έχω συζητήσει πολλές φορές μαζί του και θέλω να ενισχύσω την αντίστασή του σε όσους -αν υπάρχουν- πιέζουν για ελαστικοποίηση της οικονομικής πολιτικής». Ο κ. Γκαργκάνας σημείωσε επίσης ότι όπως έχει αποδειχθεί από τη δεκαετία του ’70 ήδη, οι προεκλογικές παροχές δεν επηρεάζουν τις επιλογές των ψηφοφόρων. Σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας, εκτίμησε ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα είναι κατά τι υψηλότερος από 4%. Ωστόσο, σημείωσε ότι παρά την ισχυρή ανάπτυξη της τελευταίας 10ετίας, η ανεργία εξακολουθεί να διατηρείται σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα, καταδεικνύοντας τον διαρθρωτικό χαρακτήρα της. Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2,9% από 3,2% πέρυσι, κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου, ωστόσο ο δομικός πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 3,2% από 2,9% πέρυσι. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εξακολουθεί να εκπέμπει ανησυχητικά μηνύματα για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να απειλεί την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα. «Η διατήρηση των υψηλών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει δημιουργήσει ένα κλίμα επανάπαυσης στην κοινωνία, ότι έτσι θα είναι πάντοτε. Αλλά αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να συνεχιστεί επ’ άπειρον», είπε και τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

Επιτόκια

Ο κ. Γκαργκάνας, ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ ερωτώμενος σχετικά με τα επιτόκια του ευρώ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και νέων αυξήσεων. «Και μετά την τελευταία αύξηση, και δεδομένου του θετικού οικονομικού περιβάλλοντος στην Ευρωζώνη, η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ εξακολουθεί να είναι διευκολυντική. Δεν προδιαγράφουμε την πορεία της νομισματικής πολιτικής, αλλά με βάση την ανάλυση των στοιχείων που θα έχουμε στη διάθεσή μας, θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα εκδηλωθούν οι πληθωριστικοί κίνδυνοι», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή