Οι νέες κινήσεις Αλογοσκούφη για τα δημοσιονομικά

Οι νέες κινήσεις Αλογοσκούφη για τα δημοσιονομικά

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Βουλή κατατίθενται οσονούπω τα σχέδια νόμου για τη φοροδιαφυγή και το Δ΄ ΚΠΣ, που αποτελούν κορμό των σχεδίων τού οικονομικού επιτελείου. Προετοιμάζονται επί μακρόν, ενώ ειδικά γι’ αυτό που αφορά τους κοινοτικούς πόρους κοινή πεποίθηση είναι ότι έχει καθυστερήσει σημαντικά. Σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης θα ενημερώσει για το περιεχόμενο των δύο νομοθετημάτων, τον πρωθυπουργό κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή. Στη συζήτηση αναμένεται να τεθεί και το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, του ΟΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των οποίων έχει αθόρυβα μετατεθεί για τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου θεωρεί ότι για τις αποκρατικοποιήσεις πρέπει να επιλεγεί ο βέλτιστος χρόνος. Ο τελευταίος, αν και δεν ομολογείται, συνδέεται ευθέως με τις πολιτικές εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί και είναι σταθερά προσδεδεμένες στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. Ο υπουργός Οικονομίας αναμένεται να ενημερώσει τον πρωθυπουργό και περί των εξελίξεων στον προϋπολογισμό.

Οι δαπάνες στο τετράμηνο κινούνταν εκτός των αρχικών στόχων και αιτία γι’ αυτό φαίνεται να είναι προεκλογικοί κυβερνητικοί σχεδιασμοί που φόρτωσαν από το α΄ δίμηνο τον κρατικό προϋπολογισμό με επιδόματα που άγγιξαν το 1,5 δισ. ευρώ. Προβληματισμό δημιουργεί και η πορεία των κρατικών εσόδων, που στο προαναφερόμενο διάστημα υπολείπονταν σημαντικά του στόχου. Η γενική εκτίμηση είναι ότι ο τρέχον προϋπολογισμός θα κινηθεί εντός των ορίων και το έλλειμμα θα βρεθεί στο τέλος του χρόνου στο 2,4% του ΑΕΠ. Για την επίτευξη του στόχου τούτου μερίμνησε σε προηγούμενο χρόνο και ο υπουργός Οικονομίας, ανακοινώνοντας περικοπές 430 εκατ. ευρώ από τον φετινό προϋπολογισμό. Το ποσό αυτό θα επιμερισθεί εξίσου στις στρατιωτικές δαπάνες και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Χθες ο υπουργός Οικονομίας είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους συναδέλφους του υφυπουργούς Χρήστο Φώλια και Αντώνη Μπέζα, με αντικείμενο την ολοκλήρωση των προαναφερόμενων σχεδίων νόμου. Αύριο κατά πάσα πιθανότητα θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Οικονομικών Πέτρο Δούκα, με θέμα τις εξελίξεις στον τρέχοντα προϋπολογισμό αλλά και την προετοιμασία του επόμενου.

Στο μεταξύ υπεγράφη χθες από τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης η κοινή απόφαση για τον νέο κύκλο ενισχύσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο νέος κύκλος είναι συνολικού ύψους 403,7 εκατ. ευρώ που μπορεί να φθάσει έως τα 499 εκατ. ευρώ, αφορά την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών. Με την απόφαση καθορίζονται οι επιχειρήσεις, οι ενέργειες και οι επενδυτικές δαπάνες που μπορούν να ενισχυθούν με δημόσια επιχορήγηση, σε ποσοστό από 50% έως 60%, ανάλογα με την περιοχή της υλοποίησης της επένδυσης. Ειδικότερα, το ποσοστό ενίσχυσης είναι 50% για τις περιοχές που ανήκουν στη ζώνη Α, 55% για τις περιοχές που ανήκουν στη ζώνη Β και 60% για τις περιοχές που ανήκουν στη ζώνη Γ. Στη ζώνη Γ περιλαμβάνονται οι Δήμοι με άνω του 50% της έκτασής τους σε υψόμετρο άνω των 800 μέτρων και τα νησιά με λιγότερους από 5.000 κατοίκους. Στη ζώνη Β ανήκουν οι Περιφέρειες της χώρας με ποσοστό ανεργίας μεγαλύτερο από 10% και συγκεκριμένα η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, η Δυτική Μακεδονία, η Ηπειρος και τα Ιόνια Νησιά.

Οι επιχειρήσεις που μπορούν να ενισχυθούν πρέπει να απασχολούσαν από 0 έως 49 άτομα το 2006, να έχουν μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών τριετίας από 30.000 ευρώ έως 5.000.000 ευρώ για τις ζώνες Α και Β και από 15.000 ευρώ έως 5.000.000 ευρώ για τη ζώνη Γ και να έχουν συμπληρώσει δύο πλήρεις 12μηνες και κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή