Ποιες κατηγορίες δαπανών εκπίπτουν από το εισόδημα

Ποιες κατηγορίες δαπανών εκπίπτουν από το εισόδημα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τον προσδιορισμό του λογιστικού αποτελέσματος των επιχειρήσεων, από τα ακαθάριστα έσοδα αφαιρούνται διάφορες κατηγορίες δαπανών, μερικές από τις οποίες αναφέρονται ακολούθως:

– Ποσά που καταβάλλουν οικιοθελώς οι επιχειρήσεις σε εργαζoμένους τους ή σε τρίτους δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα με εξαίρεση τις αμοιβές και αποζημιώσεις που δίνουν στους εργαζομένους για την άμεση ανταπόδοση παρεχόμενης εργασίας και όταν η καταβολή είναι υποχρεωτική από διάταξη νόμου.

– Η αποζημίωση που καταβάλει επιχείρηση σε υπάλληλό της για δαπάνες υπηρεσίας που του έχουν ανατεθεί εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδά της, εφόσον αποδεικνύεται η καταβολή τους από σχετικά παραστατικά και δεν αποτελεί εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.

– Οι αμοιβές που καταβάλλονται σε μη εταίρο – διαχειριστή ΕΠΕ εκπίπτουν ως δαπάνη μισθοδοσίας εκτός εάν από τη σύμβασή του προκύπτει άλλη μορφή συνεργασίας.

– Δαπάνη ηλεκτρικού ρεύματος, έστω και αν ο μετρητής είναι στο όνομα του ιδιοκτήτη του ακινήτου.

– Το χρηματικό έλλειμμα ταμείου που οφείλεται σε κατάχρηση υπαλλήλου της εκπίπτει εφόσον σε βάρος του υπαλλήλου έχει εκδοθεί καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου και δεν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία για την ικανοποίηση της απαίτησης.

– Η ζημιά που προκύπτει σε βάρος επιχείρησης λόγω εκχώρησης απαιτήσεών της σε άλλη επιχείρηση έναντι τιμήματος μικρότερου του ύψους των απαιτήσεων αυτών δεν εκπίπτει ως γενικό έξοδο διαχείρισης, καθώς συντελείται μετατροπή ενός στοιχείου του ενεργητικού σε άλλο και απουσιάζει το στοιχείο της διάθεσης της δαπάνης.

– Τα ασφάλιστρα που καταβάλλει ανώνυμη εταιρεία για ασφάλιση σύνταξης των διευθυνόντων συμβούλων της και των προσώπων που νόμιμα την εκπροσωπούν, εκπίπτουν ως γενικά έξοδα διαχείρισης.

– Τα ασφάλιστρα για την ομαδική ασφάλιση του εργατοϋπαλληλικού προσωπικού. B Το χαρτόσημο μισθωμάτων εκπίπτει σύμφωνα με την υποχρέωση καταβολής από το συμφωνητικό.

– Οι φόροι που βαρύνουν την επιχείρηση ακόμα και αν αυτοί καταβλήθηκαν με επιφύλαξη.

– Ο ειδικός φόρος 3% επί της αξίας των ακινήτων που έχουν στην κυριότητά τους αλλοδαπές εταιρείες χωρίς άλλη δραστηριότητα στην Ελλάδα δεν εκπίπτει.

– Η δαπάνη ανακαίνισης σε μισθωμένο ακίνητο αποτελεί δαπάνη βελτίωσης και προσθηκών.

– Σε περίπτωση λύσης της μίσθωσης του ακινήτου πριν από τον συμφωνημένο χρόνο, το αναπόσβεστο υπόλοιπο των δαπανών βελτιώσεων εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα της χρήσης μέσα στην οποία λύθηκε αυτή.

* Tax Manager της Grant Thorton

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή