Φοροδιαφεύγουν 4 στις 10 επιχειρήσεις

Φοροδιαφεύγουν 4 στις 10 επιχειρήσεις

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων φοροδιαφεύγουν. Από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες διαπιστώνεται ότι η φοροδιαφυγή παραμένει στα ίδια επίπεδα παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, στο πρώτο πεντάμηνο του έτους διενεργήθηκαν 25.444 έλεγχοι σε επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 9.595 από αυτές. Μάλιστα σε καθεμιά επιχείρηση εντοπίστηκαν κατά μέσο όρο 21 παραβάσεις της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας.

Τα υψηλότερα ποσοστά φοροδιαφυγής εντοπίζονται στους κλάδους: πώλησης, συντήρησης επισκευής αυτοκινήτων (56%), κατασκευών (45%), παροχής υπηρεσιών (43%) και ξενοδοχεία (42%). Τον περασμένο μήνα, οι ελεγκτές της ΥΠΕΕ πραγματοποίησαν στην περιοχή της Αττικής 1.615 ελέγχους σε επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν 16.722 παραβάσεις σε 644 επιχειρήσεις (ποσοστό παραβατικότητας 40%).

Καύσιμα

Παράλληλα, η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής της ΥΠΕΕ εντόπισε κυκλώματα διακίνησης λαθραίων καυσίμων. Το σύνολο των καταλογισθέντων προστίμων ανήλθε στα 48.333.880. Συγκεκριμένα, καταλογίστηκαν πρόστιμα ύψους 24.200.461 ευρώ για εικονικά και πλαστά τιμολόγια. Επίσης διαπιστώθηκε και καταλογίστηκε μη αποδοθείς ΦΠΑ ύψους 7.838.977 ευρώ, ενώ για παραβάσεις μη έκδοσης παραστατικών στοιχείων (αποδείξεις λιανικής πώλησης, τιμολόγια πώλησης, δελτία αποστολής) επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 14.509.092 ευρώ και οι σχετικές εκθέσεις εστάλησαν στις εφορίες.

Στο μεταξύ, διαδικασίες-εξπρές για τον έλεγχο χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων εφαρμόζει η εφορία, με στόχο την περαίωση όλων των υποθέσεων που κινδυνεύουν με παραγραφή. Πρόκειται για υποθέσεις που αφορούν τις χρήσεις 2000, 2001 και 2002, οι οποίες παραγράφονται το 2008. Παράλληλα, για τον έλεγχο όλων των υπόλοιπων εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, το υπουργείο Οικονομικών καθιερώνει λεπτομερή κριτήρια προκειμένου οι έλεγχοι να είναι απόλυτα στοχευμένοι, να καλύπτουν όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας και να δρουν με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε η βεβαίωση και η καταβολή των προστίμων να πραγματοποιείται σε πολύ ταχύτερους χρόνους.

Ειδικότερα, οι ελεγκτικές διαδικασίες προβλέπουν λιγότερες επαληθεύσεις, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρούνται, τα πραγματικά δεδομένα και τις ιδιαιτερότητες της ελεγχόμενης επιχείρησης. Παράλληλα, καθορίζουν τον τρόπο βεβαίωσης και καταβολής των διάφορων φόρων που προκύπτουν από τον έλεγχο.

Αναλυτικότερα, οι εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και λοιπών φορολογιών θα επιλέγονται για έλεγχο με βάση και τα παρακάτω κριτήρια:

– Οταν υπάρχουν ουσιαστικές παραβάσεις του ΚΒΣ.

– Οταν υπάρχουν δελτία πληροφοριών ή άλλα στοιχεία για φοροδιαφυγή.

– Οταν δεν υποβλήθηκαν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ ή άλλων φορολογικών αντικειμένων.

– Οταν υφίστανται μεγάλα πιστωτικά υπόλοιπα ΦΠΑ που δεν δικαιολογούνται από τη δραστηριότητα της επιχείρησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή