Eurostat: αυξήθηκε κατά 8% ο βασικός μισθός από το 2004

Eurostat: αυξήθηκε κατά 8% ο βασικός μισθός από το 2004

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πραγματική αύξηση περίπου 8% καταγράφει ο βασικός μισθός στην Ελλάδα από το 2004, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της Ενωσης, Eurostat, υπενθυμίζοντας τις τεράστιες διαφορές βιοτικού επιπέδου μεταξύ των κρατών-μελών, με τον χαμηλότερο βασικό μισθό, στη Βουλγαρία, να είναι περίπου 7 φορές μικρότερος από τον υψηλότερο, στο Λουξεμβούργο.

Υπολογισμός

Ο υπολογισμός γίνεται με βάση το ευρώ ή την ισοτιμία του εθνικού νομίσματος σε ευρώ, αλλά κυρίως σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, που διορθώνει τους μισθούς αναλόγως του επιπέδου τιμών σε κάθε χώρα επιτρέποντας έτσι πιο ουσιαστικές συγκρίσεις.

Ετσι, στην Ελλάδα ο βασικός μισθός πέρασε από 605 ευρώ τον Ιανουάριο του 2004 σε 668 τον Ιούλιο του 2006 και, σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, με άλλα λόγια συνυπολογιζομένου του πληθωρισμού, από 711 σε 768, μια καθαρή αύξηση περίπου 8%.

Η Eurostat χωρίζει τα κράτη-μέλη (στις χώρες που υπάρχει βασικός μισθός) σε κατηγορίες με βάση την αναλογία του βασικού μισθού με τον μέσο μικτό μισθό στο καθένα.

Στη χειρότερη κατηγορία είναι η Ρουμανία, η Εσθονία, η Λεττονία, η Πολωνία και η Σλοβακία, όπου ο βασικός μισθός δεν υπερβαίνει το ένα τρίτο του μέσου κανονικού.

Στη Βρετανία, την Ουγγαρία, τη Λεττονία, την Τσεχία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία και την Ολλανδία κυμαίνεται μεταξύ 36% και 45%.

Τέλος, στη Βουλγαρία, τη Μάλτα, το Λουξεμβούργο και την Ιρλανδία είναι ο πλέον γενναιόδωρος, υπερβαίνοντας το ήμισυ του κανονικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή