Ευρωβαρόμετρο: μαζική απαισιοδοξία για την οικονομία στην Ελλάδα

Ευρωβαρόμετρο: μαζική απαισιοδοξία για την οικονομία στην Ελλάδα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη λίγο έως πολύ πάγια απαισιοδοξία των Ελλήνων για την κατάσταση της οικονομίας αλλά και έντονη αγωνία για τις περιβαλλοντικές αλλαγές καταγράφει το ευρωβαρόμετρο, η τακτική σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης στην Ενωση, η τελευταία έκδοση του οποίου δόθηκε χθες στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Περισσότεροι από τους τέσσερις στους πέντε Ελληνες, το 82%, θεωρούν ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε «κακή» (49%) ή «πολύ κακή» (33%) κατάσταση, ενώ ένα 18% εκτιμά ότι η κατάσταση είναι, αντιθέτως, «καλή» (17%) ή «πολύ καλή» (1%). Η εικόνα αυτή είναι μάλιστα ελαφρώς επιδεινωμένη σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο, του φθινοπώρου του 2006, καθώς εκείνοι που θεωρούν ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι «πολύ κακή» αυξήθηκαν κατά 6 μονάδες, ενώ εκείνοι που κρίνουν την οικονομική κατάσταση «καλή» ή «πολύ καλή» είναι μειωμένοι κατά τέσσερις μονάδες.

Από την άλλη πλευρά, ιεραρχώντας τα κύρια προβλήματα της χώρας, οι Ελληνες (όπως άλλωστε και οι Ευρωπαίοι γενικά) θέτουν ως βασικότερο την ανεργία (51% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα και 34% στην Ευρώπη) με δεύτερο στην Ελλάδα την εν γένει οικονομική κατάσταση (39% των ερωτηθέντων, τρίτο τις τιμές (28%) και τέταρτο την εγκληματικότητα (20%) και στη συνέχεια τα… διαρκή προβλήματα της υγείας, της παιδείας και των συντάξεων. Σε σύγκριση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο τα ζητήματα για τα οποία καταγράφεται αύξηση του προβληματισμού είναι οι συντάξεις (αύξηση 4 μονάδων) και, μετά τα όσα έχουν συμβεί, η παιδεία (αύξηση 6 μονάδων). Αντιθέτως, κάπως μειωμένο είναι το ποσοστό εκείνων που θεωρούν πρώτο πρόβλημα την ανεργία.

Από την άλλη πλευρά, το φαινόμενο του θερμοκηπίου αρχίζει να απασχολεί έντονα τους Ευρωπαίους και, περισσότερο από όλους, όπως προκύπτει, τους Ελληνες, το 87% των οποίων κρίνουν ότι πρέπει να ληφθούν «επειγόντως» μέτρα από την Ε.Ε. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι αρκετά χαμηλότερος στο 57%, ενώ χαμηλά είναι τα ποσοστά σε σχεδόν όλες τις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ελλάδα, η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από 10 Απριλίου έως 8 Μαΐου σε δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας άνω των 15 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή