Στην Αθήνα η Eurostat για την αναθεώρηση του ΑΕΠ

Στην Αθήνα η Eurostat για την αναθεώρηση του ΑΕΠ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία εισήλθε η διαδικασία έγκρισης της αναθεώρησης του ΑΕΠ από τη Eurostat, στελέχη της οποίας βρίσκονται από χθες στην Αθήνα.

Το κλιμάκιο της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας θα ελέγξει εάν κατά την αναθεώρηση, που οδήγησε στην αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 26% περίπου, από το 1994 και εντεύθεν τηρήθηκαν οι κανόνες και η μεθοδολογία της Eurostat, ώστε να κλείσει οριστικά και το τελευταίο ανοικτό θέμα της Ελλάδας με την Ε.Ε. σε σχέση με τα στατιστικά στοιχεία.

Τα στελέχη της Eurostat θα ολοκληρώσουν τη μεθοδολογική επίσκεψή τους έως την ερχόμενη Τρίτη και στη συνέχεια θα υποβάλλουν τα συμπεράσματά τους στην αρμόδια επιτροπή (GNI Commitee), η οποία θα αποφασίσει είτε κατά την τακτική συνεδρίασή της τον Ιούλιο είτε σε εμβόλιμη συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο.

Εάν, όπως προσδοκά το οικονομικό επιτελείο, εγκριθούν ως έχουν τα αναθεωρημένα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για το ΑΕΠ, η Eurostat θα προχωρήσει και σε νέο υπολογισμό του χρέους και του ελλείμματος, τον οποίο θα ανακοινώσει τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας, το έλλειμμα του 2006 θα διαμορφωθεί στο 2% του ΑΕΠ (από 2,6%) και το χρέος στο 83,2% του ΑΕΠ (από 104,1%).

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υπολογίσει τις επιπλέον εισφορές που πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα στα κοινοτικά ταμεία και υπολογίζονται σε 2 δισ. ευρώ περίπου.

Η εικόνα για την οικονομία

Πάντως, μετά την αναθεώρηση αλλάζει δραστικά η εικόνα που έχουμε για την ελληνική οικονομία, με το 72% του ΑΕΠ να παράγεται πλέον από τις υπηρεσίες. Με το ΑΕΠ του 2006 στα 245,6 δισ. ευρώ, αντί των 195,3 δισ., οι δημόσιες δαπάνες περιορίζονται σε 20,3% του ΑΕΠ αντί 25,6%, ενώ αναδεικνύεται και το πραγματικό μέγεθος της φοροδιαφυγής, αφού τα φορολογικά έσοδα υποχωρούν κάτω από το 20% (στο 18,2%) από 23% προ αναθεώρησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή