Ρεκόρ εισροών ξένων άμεσων επενδύσεων

Ρεκόρ εισροών ξένων άμεσων επενδύσεων

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτίναξη των εισροών ξένων άμεσων επενδύσεων σημειώθηκε στην Ελλάδα το 2006. Ωστόσο, οι εισροές αυτές αφορούν σχεδόν αποκλειστικά εξαγορές υφιστάμενων εταιρειών (π.χ. Emporiki Bank) και αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων και όχι την ίδρυση νέων επιχειρήσεων που θα δημιουργούσαν νέες θέσεις εργασίας και πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στην εγχώρια ζήτηση και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η εισροή ξένων άμεσων επενδύσεων στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 800%, σε σχέση με το 2005, και διαμορφώθηκε σε 5,4 δισ. δολάρια (περίπου 4,5 δισ. ευρώ). Η αύξηση αυτή «ανέβασε» την Ελλάδα το 2006 στην 21η πρώτη θέση μεταξύ των 30 χωρών του ΟΟΣΑ που περιλαμβάνονται στην Εκθεση, με βάση τις εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων. Σημειώνεται ότι το 2005 η Ελλάδα είχε καταλάβει την τελευταία θέση. Παρ’ όλα αυτά, η χώρα μας υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με άλλες αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες οικονομίες σε ό,τι αφορά την ελκυστικότητα ξένων άμεσων επενδύσεων. Για παράδειγμα, η Τουρκία παραμένει σταθερά στην πρώτη δεκάδα με εισροές άνω των 20 δισ. δολαρίων το 2006 και περίπου 10 δισ. δολαρίων το 2005. Ταυτόχρονα με την αύξηση των εισροών, πέρσι σημειώθηκαν μεγάλες εκροές ελληνικών κεφαλαίων που επενδύθηκαν στο εξωτερικό. Συνολικά οι εκροές άμεσων επενδύσεων από ελληνικά κεφάλαια ανήλθαν σε 4,2 δισ. δολάρια, όταν το 2005 ήταν 1,5 δισ. δολάρια.

Ξένες επενδύσεις

Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η πλειονότητα των ξένων άμεσων επενδύσεων προήλθε και πέρυσι από την Ευρωπαϊκή Ενωση και κυρίως από τις χώρες της Ευρωζώνης. Από τα σχεδόν 4,5 δισ. ευρώ που εισήλθαν, τα 4 δισ. ευρώ προήλθαν από την Ε.Ε. εκ των οποίων τα 3,1 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη. Από τις υπόλοιπες χώρες (εκτός Ε.Ε.) προήλθαν σχεδόν 206 εκατ. ευρώ, από τις βαλκανικές χώρες 2 εκατ. ευρώ, τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία 10 εκατ. ευρώ και από άλλες χώρες 63 εκατ. ευρώ.

Οι σημαντικότερες αφορούσαν:

– Εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας από την Credit Agricole, η οποία αύξησε τη συμμετοχή της στην πρώτη από 8,2% σε 72% με αντίτιμο 2,1 δισ. ευρώ.

– Εξαγορά ύψους 298 εκατ. ευρώ της εταιρείας Q-Telecommunications A.E. από την αμερικανική εταιρεία Apax and Texas Pacific (Ιανουάριος).

– Συμμετοχή ύψους 114 εκατ. ευρώ της εταιρείας Sara Lee στην αύξηση του κεφαλαίου της θυγατρικής της Sara Lee Hellas (Μάρτιος).

– Αγορά έναντι 392 εκατ. ευρώ από τη Dubai Financial του 31,5% του μετοχικού κεφαλαίου του Ομίλου Marfin Financial Group (Μάιος).

– Κάλυψη ύψους 203 εκατ. ευρώ της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Unilever Hellas AEBE από τη μητρική της ολλανδική εταιρεία Unilever SA (Νοέμβριος).

– Εισροή ύψους 342 εκατ. ευρώ λόγω της πώλησης της συμμετοχής του ΟΤΕ στο μετοχικό κεφάλαιο της Armentel (Αρμενία) σε ξένη εταιρεία (Vimpel-Communications).

Ελληνικές επενδύσεις

Την ίδια περίοδο περίπου 3,3 δισ. ευρώ ελληνικών κεφαλαίων επενδύθηκαν στο εξωτερικό (άμεσες επενδύσεις). Οι πιο σημαντικές άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από Ελληνες είναι:

– Η εξαγορά του 46% της Finansbank από την Εθνική Τράπεζα έναντι 2,3 δισ. ευρώ.

– Η εξαγορά έναντι 69 εκατ. ευρώ επιπλέον ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου (20%) της τουρκικής εταιρείας Intelteck από την Intralot (Ιανουάριος).

– Η συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας ύψους 63 εκατ. ευρώ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ρουμανικής τράπεζας Banca Romanesca SA (Ιανουάριος).

– Ολοκλήρωση της εξαγοράς έναντι 77 εκατ. ευρώ της τράπεζας EFG Eurobank SA Polska στην Πολωνία από την Eurobank Ergasias (Μάρτιος).

– Η μερική εξαγορά έναντι 93,5 εκατ. ευρώ της σερβικής τράπεζας Agroindustrijka Komercijana Banka από την Αγροτική Τράπεζα (Οκτώβριος).

– Μερική εξαγορά έναντι 36 εκατ. ευρώ της Mindbank (Ρουμανία) από την Αγροτική Τράπεζα (Νοέμβριος).

– Εξαγορά έναντι 357 εκατ. ευρώ της σερβικής τράπεζας Vojvodjanska Banka από την Εθνική Τράπεζα (Δεκέμβριος).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή