Αλματωδώς αυξάνονται οι ευρυζωνικές συνδέσεις στην Ελλάδα

Αλματωδώς αυξάνονται οι ευρυζωνικές συνδέσεις στην Ελλάδα

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεπέρασαν τις 850.000 οι ευρυζωνικές συνδέσεις στην Ελλάδα και ο στόχος του 1,2 εκατ. ευρυζωνικών συνδέσεων μέχρι τέλους του έτους είναι πλέον περισσότερο από εφικτός.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του ΟΤΕ κ. Π. Βουρλούμη, οι ευρυζωνικές συνδέσεις του οργανισμού σήμερα ξεπερνούν τις 760.000, ενώ σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤ&Τ) περισσότερες από 80.000 είναι οι ευρυζωνικές συνδέσεις των εναλλακτικών παρόχων (μέσω αδεσμοποίητης πρόσβασης στον τοπικό βρόχο του ΟΤΕ). Με βάση τα νέα στοιχεία, μέχρι το τέλος του έτους, εκτιμάται ότι θα υπάρχουν 1,0 εκατ. συνδέσεις ADSL από τον ΟΤΕ και περίπου 200.000 συνδέσεις εναλλακτικών παρόχων τεχνολογίας xDSL.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης της αγοράς μέχρι σήμερα έχουν «ξαφνιάσει», ξεπερνώντας κάθε προηγούμενη πρόβλεψη. Μάλιστα η Ελλάδα βρέθηκε στην κορυφή του πλανήτη την περασμένη χρονιά σε ό,τι αφορά τον ρυθμό αύξησης ευρυζωνικών συνδέσεων.

Ομως αυτή η «ευφορία» για την ευρυζωνικότητα στην Ελλάδα, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφησυχάζει κυβέρνηση. Και αυτό γιατί, η αύξηση ευρυζωνικών συνδέσεων που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες, αφορά κυρίως χρήστες «στενοζωνικών» συνδέσεων Internet που -εκμεταλλευόμενοι τις γενναιόδωρες προσφορές των παρόχων- μετακινούνται σε ευρυζωνικές συνδέσεις. Το φράγμα των χρηστών Internet για τη χώρα είναι ορατό και σύμφωνα με όλους τους παράγοντες της αγοράς βρίσκεται στο όριο του 1,2 εκατ. συνδέσεων. Αυτό σημαίνει ότι από το 2008 και έπειτα οι νέες ευρυζωνικές συνδέσεις θα μειωθούν δραστικά, καθώς θα έχει εξαντληθεί η δεξαμενή των χρηστών «στενοζωνικού» Ιnternet.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τη σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο μέχρι το τέλος του 2009. Ο στόχος αυτός με βάση τους σημερινούς ρυθμούς αύξησης ευρυζωνικών συνδέσεων μοιάζει εφικτός, αλλά αν οι ρυθμοί αυτοί μειωθούν τότε θα είναι δύσκολη η «ευρυζωνική» σύγκλιση της χώρας με την Ε.Ε. Σήμερα η διείσδυση ευρυζωνικών συνδέσεων στην Ευρώπη εκτιμάται στο 20% του πληθυσμού (17% στο τέλος του 2006) και στη χώρα μας είναι μεταξύ 7% και 8%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή