Μετρούν το κόστος και το όφελος των προεκλογικών εξαγγελιών

Μετρούν το κόστος και το όφελος των προεκλογικών εξαγγελιών

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπαράζ προεκλογικών εξαγγελιών προετοιμάζει το κυβερνητικό επιτελείο, που εντατικοποιεί την κοινωνική ρητορική του, με προφανή στόχο τη νίκη στις επικείμενες εκλογές.

Στα μέτρα «ευρείας διασποράς» που επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο για να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής περιλαμβάνονται: η κατώτερη σύνταξη των 550 ευρώ, η αύξηση συντάξεων του ΟΓΑ στα 440 ευρώ, το ετήσιο βοήθημα των 1.000 ευρώ στους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας, αλλά και η χορήγηση πολυτεκνικού επιδόματος 123 ευρώ τον μήνα στις 150.000 τρίτεκνες οικογένειες. Στο οικονομιικό επιτελείο επιχειρείται να μετρηθούν τα συν και τα πλην των εξαγγελιών, αλλά και να βρεθούν τα χρήματα για τις παροχές. Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης δεν κρύβει την αγωνία του για το κλίμα πλειοδοσίας που δημιουργείται σταδιακά, στο οποίο όλο και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη υποκύπτουν, χωρίς να γνωρίζουν το πώς θα προέλθουν τα χρήματα για να καλυφθούν οι υποσχέσεις.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση οι υποσχέσεις είναι ευκολότερες, καθώς ουδείς αισθάνεται υποχρεωμένος να εμφανίσει το κόστος των εξαγγελιών και βέβαια να το αντιπαραβάλει με τις πραγαματικές δυνατότητες της οικονομίας.

Στη μάχη των εκλογών η κυβέρνηση έχει ρίξει και τη δέσμευσή της για το 80% των πόρων από το Δ΄ ΚΠΣ (των 36 δισ. ευρώ ) που θα κατευθυνθεί στην επαρχία με στόχο την περιφερειακή ανάπτυξη.

Οι αρμόδιοι υπουργοί αναμένουν τις εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των επιμέρους κοινοτικών προγραμμάτων, για να επιχειρήσουν τη δική τους έξοδο στον λαό, με ανά χείρας το σχετικό ποσό που δυνητικά θα διαχειριστούν τα υπουργεία τους την επόμενη τετραετία.

Αρκεί βέβαια να πληρωθούν δύο βασικές προυπόθεσεις: πρώτη, να εκλεγεί το κόμμα τους και δεύτερη, να είναι οι ίδιοι εκ νέου υπουργοί.

Από τις αρχές του 2008 η σύνταξη του ΟΓΑ θα φθάσει στα 330 ευρώ, ενώ ως στόχος θα τεθεί τη νέα τετραετία η κατώτερη αγροτική σύνταξη να πάει στα 440 ευρω. Θα θεσπιστεί επίσης κατώτερη σύνταξη 550 ευρώ (αντιστοιχεί στο 80% του κατώτερου μισθού που είναι λίγο πάνω από τα 660 ευρώ), οι δικαιούχοι της οποίας υπολογίζονται σε 500.000 άτομα.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης επεξεργάζεται με τους συναδέλφους του υπουργούς τη δημιουργία του Ταμείου για τη Φτώχεια.

Οι αναξιοπαθούντες πολίτες υπολογίζονται στα 2 εκατομμύρια και δυνητικά το κράτος θα τους συμπαραστέκεται με 2 δισ. ευρώ κατ’ έτος. Το ταμείο θα συσταθεί από το 2008 και ετησίως θα λαμβάνει από τον προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ, μέχρι να φθάσει το κεφάλαιό του (εντός μίας τετραετίας) στα 2 δισ. ευρώ. Τα κριτήρια για τη χορήγηση των ενισχύσεων καθορίζονται από τα συναρμόδια υπουργεία, αλλά βάση θεωρείται το ετήσιο εισόδημα των 5 χιλιάδων ευρώ. Ο προϋπολογισμός του 2008 θα φέρει επίσης και την επέκταση του πολυτεκνικού επιδόματος στις 130.000 οικογένειες με τρία παιδιά. Από την 1-1-2008, κάθε μητέρα με τρία παιδιά ηλικίας μέχρι 23 ετών, τα οποία είναι άγαμα, θα δικαιούται του πολυτεκνικού επιδόματος το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 41,10 ευρώ τον μήνα για κάθε παιδί. Συνεπώς, με τα σημερινά δεδομένα, στη μητέρα η οποία έχει τρία άγαμα παιδιά ηλικίας μέχρι 23 ετών θα χορηγείται από τον ΟΓΑ επίδομα συνολικού ύψους 123 ευρώ για κάθε μήνα.

Το επίδομα αυτό θα χορηγείται πέραν του ήδη προβλεπομένου επιδόματος τρίτου παιδιού, το οποίο ανέρχεται σε 159,82 ευρώ τον μήνα ή 319,64 ευρώ το δίμηνο και χορηγείται μέχρι το τρίτο παιδί να «κλείσει» 6 χρόνια ηλικίας.

Συνεπώς, μία τρίτεκνη μητέρα της οποίας το τρίτο παιδί έχει ηλικία χαμηλότερη των 6 ετών θα λαμβάνει από το 2008 συνολικά περί τα 600 ευρώ ανά δίμηνο.

Προβληματισμοί και αγωνίες

Στο «πόθεν» θα προέλθουν τα χρήματα, η απάντηση είναι από το κυνήγι της υπαρκτής και εκτεταμένης φοροδιαφυγής, που ανθεί στα ελεύθερα επαγγέλματα και γίνεται ανεκτή από τους πολίτες καταναλωτές. Η φοροδιαφυγή είναι τεράστια και στο υπουργείο Οικονομικών επιχειρούν να την καταπολεμήσουν, αλλά χωρίς αξιοσημείωτα αποτελέσματα μέχρι στιγμής. Εύλογο είναι το ερώτημα, τι θα συμβεί στην περίπτωση που η προσπάθεια για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής εκφυλιστεί, όπως συνέβη πολλάκις στο παρελθόν;

Τότε ίσως οι δυνατότητες να χρηματοδοτηθούν κοινωνικές παροχές μέσω της σύλληψης της φοροδιαφυγής θυμίσουν τις εξαγγελίες του Κώστα Σημίτη τον Σεπτεμβρίο του 1999, όταν ως λύση για τα πάντα προέβαλαν τα έσοδα που θα εισπράττονταν από τη φορολογία που επιβαλλόταν στις αγοραπωλησίες μετοχών… Η κατοπινή πορεία του χρηματιστηρίου, με τη γνωστή κατακρημνισή του, απέδειξε ότι οι ελπίδες εκείνες ήταν χωρίς αντίκρισμα.

Οι υποσχέσεις για παροχές έρχονται μετά την έξοδο της χώρας από τη δημοσιονομική επιτήρηση και απειλούν να προσθέσουν νέα βάρη στον ασθενικό προϋπολογισμό.

Τα χρόνια προβλήματα, όπως το δημοσιονομικό και το ασφαλιστικό, παραμένουν ενεργά και μεσοπρόσθεσμα θα ασκήσουν σοβαρές πιέσεις στην κατάρτιση των προϋπολογισμών. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει για την τριετία 2007 – 2009 και μείωση των φορολογικών συντελεστών των φυσικών προσώπων για εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ.: 29% το 2007, 27% το 2008 και 25% το 2009.

Η λογική αυτών των μειώσεων είναι η καλύτερη λειτουργία της οικονομίας μέσω της δυνατότητας των πολιτών να έχουν περισσότερο εισόδημα στα χέρια τους. Εικάζεται όμως από διεθνείς οργανισμούς, ότι χωρίς πάταξη της φορδιαφυγής θα δημιουργηθούν προβλήματα στα δημόσια έσοδα, με τα γνωστά παρεπόμενα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή