Πώς και πού πρέπει να επενδύουν τα Ταμεία

Πώς και πού πρέπει να επενδύουν τα Ταμεία

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερός στην άποψή του για τη δημιουργία ενός κεντρικού οργάνου ή φορέα ο οποίος οφείλει να προχωρήσει σε προληπτικό έλεγχο των επενδύσεων από τα ασφαλιστικά Ταμεία, παραμένει ο πρώην υφυπουργός Κοινωνικής Προτασίας, N. Αγγελόπουλος. Θεωρεί ότι το Σχέδιο Νόμου για τη διαχείριση της περιουσίας δεν είναι αρκετά τολμηρό και εκφράζει το σκεπτικισμό του για την αποτελεσματικότητά του. Υπέρ της απαγόρευσης των επενδύσεων σε δομημένα από τα δημόσια ασφαλιστικά Ταμεία τάσσεται ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, N. Χριστοδουλάκης, συμφωνώντας εν μέρει όμως και με τον βουλευτή της Ν.Δ. για την ανάγκη μιας κεντρικής διαχείρισης των κεφαλαίων που επενδύουν τα Δ.Σ. των ασφαλιστικών Ταμείων. Σε αυτή τη θέση συναντάται με τους δύο πολιτικούς και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, σημειώνοντας ως αδυναμία του νομοθετήματος την απουσία παρέμβασης στο στάδιο της έγκρισης των επενδύσεων. Συνεπής με τις θέσεις του KKE, ο κ. Γ. Σκιαδιώτης, θεωρεί ότι η μόνη διασφάλιση της περιουσίας των Ταμείων είναι οι καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τάσσεται υπέρ της «απαγόρευσης κάθε μορφής τζόγου» και αποδέχεται ως νόμιμη μόνο την επένδυση που γίνεται για τη βελτίωση των συντάξεων. O βουλευτής του ΣΥΝ, Γ. Δραγασάκης, προτάσσει το πρόβλημα του κατακερματισμού των Ταμείων. Προβλέπει ότι στη σκιά του νέου θεσμικού πλαισίου μπορούν να εκκολαφθούν νέες σχέσεις διαπλοκής και σκανδάλων και δίδει τη δική του ερμηνεία για τη νέα ισορροπία που επιχειρεί η κυβέρνηση με την πρόσφατη τροπολογία για τη συμμετοχή των τραπεζών σε ΑΕΔΑΚ ασφαλιστικών Ταμείων.

1Πιστεύετε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις επενδύσεις των φορέων κοινωνικής ασφάλισης παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια για να αποτραπούν στο μέλλον αυθαίρετες επενδυτικές επιλογές;

2Είναι θεμιτή η επένδυση αποθεματικών σε σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα και δομημένα ομόλογα; Εάν ναι, με ποιες προϋποθέσεις και ποιές διαδικασίες μπορούν να γίνονται οι επενδύσεις αυτές.

3Θεωρείτε ικανοποιητικό υπόδειγμα για τα ασφαλιστικά ταμεία τη λειτουργία της ΑΕΔΑΚ του IKA; Προσφέρεται αυτή η εμπειρία ως οδηγός και για τα υπόλοιπα Ταμεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή