Στο «κόκκινο» από αύριο το σύστημα της ΔΕΗ

Στο «κόκκινο» από αύριο το σύστημα της ΔΕΗ

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό δοκιμασία έχει θέσει τις αντοχές του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας ο παρατεταμένος καύσωνας. Οι μέχρι στιγμής ομαλές αντιδράσεις του συστήματος στα υψηλά φορτία ζήτησης που κυμαίνονται σταθερά πάνω από τα 9.000 MW την τελευταία εβδομάδα, ενώ την περασμένη Παρασκευή έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ φτάνοντας τα 9.673 MW, έχουν προκαλέσει προσωρινή ανακούφιση στους αρμοδίους και συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των επόμενων καυτών ημερών. Οι επιτελείς στο υπουργείο Ανάπτυξης, τον ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ βρίσκονται αντιμέτωποι με το χειρότερο σενάριο για την ηλεκτροδότηση της χώρας τη θερινή περίοδο, των παρατεταμένης διάρκειας υψηλών θερμοκρασιών. H μεγάλη απειλή για το σύστημα είναι τα κλιματιστικά η συνολική κατανάλωση των οποίων υπολογίζεται σε πάνω από 2.500 MW.

H διατήρηση των υψηλών θερμοκρασιών και αυτή την εβδομάδα έχουν θέσει σε συναγερμό τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς η αιχμή αναμένεται να ξεπεράσει τα 10.300 MW, όταν η συνολικά διαθέσιμη ισχύς της χώρας ανέρχεται σε 11.600 MW, εκ των οποίων τα 1.300 είναι εισαγόμενα που σημαίνει ελάχιστες εφεδρείες. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος το οποίο σε συνδυασμό με την παλαιότητα των μονάδων παραγωγής και του δικτύου διανομής της ΔΕΗ μεγεθύνεται.

Επισφαλείς εισαγωγές

Τα 1.300 MW εισαγωγές δεν θεωρούνται σε καμία περίπτωση διασφαλισμένα, διότι πάντα υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να μην επιτρέψουν τη μεταφορά της ενέργειας. Σε αυτή τη συγκυρία, πέραν των αστάθμητων παραγόντων που ισχύουν και υπό κανονικές συνθήκες, μεγάλη ανησυχία εκφράζεται για το κατά πόσο η ομαλή ροή των εισαγωγών θα επηρεαστεί από τον καύσωνα που πλήττει και τη γειτονική Ιταλία, απ’ όπου αναμένουμε εισαγωγές ισχύος 500 MW αλλά και τα Βαλκάνια. Σε μια τέτοια περίπτωση -υποθετική αλλά όχι μη υπαρκτή- το ηλεκτρικό σύστημα απειλείται με αποσταθεροποίηση. Στο υποθετικό αλλά επίσης υπαρκτό και ταυτόχρονα εφιαλτικό σενάριο, να τεθούν εκτός λειτουργίας ταυτοχρόνως τρεις μονάδες βάσης της ΔΕΗ, το μπλακ άουτ θα αποφευχθεί μόνο με περικοπές ρεύματος. Για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, αν και πλήρως συντηρημένες, κανείς δεν εγγυάται την αξιοπιστία τους αφού στο σύνολό τους θα έπρεπε να είχαν αντικατασταθεί. Την πρώτη ημέρα εξάλλου του καύσωνα, τέσσερις μονάδες, δύο της Πτολεμαΐδας, μία του Αγίου Δημητρίου και μία της Μεγαλόπολης βρέθηκαν από βλάβες εκτός λειτουργίας. Το πρόβλημα δεν έγινε ορατό στους καταναλωτές, καθώς την ώρα αιχμής είχαν αποκατασταθεί οι βλάβες στις δύο και το σύστημα ενισχύθηκε από 700 MW εισαγωγές και 1.700 MW από τα υδροηλεκτρικά, ενώ τα φορτία ήταν πολύ χαμηλότερης αιχμής από τα αναμενόμενα για την προσεχή εβδομάδα.

Περικοπές

Από πλευράς του ΔΕΣΜΗΕ και της ΔΕΗ κανείς δεν αποκλείει τα παραπάνω υποθετικά μέχρι στιγμής σενάρια, δηλώνουν ωστόσο ότι έχουν ληφθεί μέτρα ακόμη και γι’ αυτή την εξέλιξη.

Σε πρώτη φάση το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης που έχουν επεξεργαστεί και θα τεθεί σε λειτουργία είναι εξοικονόμηση περίπου 500 MW από περικοπές φορτίων στα ορυχεία της ΔΕΗ και αρδευτικές καταναλώσεις. Σε εφαρμογή αναμένεται να τεθούν και οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με περίπου 6.850 μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας για περιορισμό της ζήτησης τις ώρες αιχμής έναντι «μπόνους- μάλους» για την εξοικονόμηση επιπλέον 250 ΜW.

Σε περίπτωση που η επάρκεια σε ρεύμα δεν διασφαλιστεί και με αυτά τα μέτρα, οι περικοπές ρεύματος σε αστικές περιοχές δεν θα αποφευχθούν.

Επισήμως τόσο ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΜΗΕ κ. I. Θεοδωρακόπουλος όσο και ο επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης Διανομής της ΔΕΗ κ. Δ. Λαθούρης, αποκλείουν το ενδεχόμενο περικοπών ρεύματος. Διευκρινίζουν ωστόσο ότι τεχνικά υπάρχει δυνατότητα αυτόματης περικοπής φορτίου στα αστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και χειροκίνητης σε κάθε περιοχή της χώρας και σημειώνουν ότι στην περίπτωση που γίνουν θα ανακοινώνονται στους καταναλωτές.

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση και ετοιμότητα και έχουμε λάβει όλα τα μέτρα για να αντιμετωπιστεί έγκυρα οτιδήποτε παρουσιαστεί προβλεπόμενο ή απρόβλεπτο» δηλώνει στην «K» ο κ. Λαθούρης. O ίδιος αν και εμφανίζεται αισιόδοξος υπογραμμίζει ότι «κανείς δεν μπορεί να βάλει σφραγίδα και υπογραφή για το πώς θα λειτουργήσουν η παραγωγή και το δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος γιατί υπάρχουν πάντα αστάθμητοι παράγοντες που το επηρεάζουν».

Ο κ. Λαθούρης εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανό οι βλάβες σε καλώδια της ΔΕΗ να αυξηθούν τις επόμενες ημέρες λόγω της υπερθέρμανσης.

Σε ετοιμότητα

Στόχος της ΔΕΗ είναι η άμεση αποκατάσταση και για τον σκοπό αυτό έχει θέσει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το σύνολο του τεχνικού προσωπικού επί 24ώρου βάσεως, ενώ παράλληλα έχει δεσμεύσει τους συνεργαζόμενους εργολάβους σε περίπτωση ανάγκης να διακόψουν κάθε άλλη εργασία και να συνδράμουν στην αποκατάσταση των βλαβών.

Η όλη προσπάθεια θα κριθεί και από τους καταναλωτές. Οπως τονίζει ο κ. Λαθούρης, «η αιχμή εξαρτάται αποκλειστικά από τους καταναλωτές. Εάν περιορίσουν μόνο την κατανάλωση των κλιματιστικών κατά 10% εξοικονομούνται 300 MW, δηλαδή η παραγωγή μιας μεγάλης μονάδας». Συστήνει επίσης λειτουργία των κλιματιστικών όχι κάτω από τους 25 βαθμούς και να μη γίνεται χρήση ενεργοβόρων συσκευών τις ώρες αιχμής 11.00 π.μ.- 15.00.

Αισιόδοξος εμφανίζεται και ο κ. Θεοδωρακόπουλος για τη διαχείριση των φορτίων τις επόμενες κρίσιμες ημέρες και καλεί τους καταναλωτές να συνδράμουν «περιορίζοντας απλώς τη συνήθεια της σπατάλης».

Οδηγίες προς καταναλωτές

Αποφεύγετε την παράλληλη χρήση ηλεκτροβόρων συσκευών κατά τις ώρες αιχμής, 11 π.μ. – 3 μ.μ.

Διατηρείτε τη θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 25 βαθμούς.

Χρησιμοποιήστε τις λοιπές ηλεκτρικές συσκευές κατά τις βραδινές ή πρωινές ώρες.

«Ο εξορθολογισμός της χρήσης ηλεκτρισμού δεν μεταβάλλει το βιοτικό μας επίπεδο και τις καταναλωτικές συνήθειες, αλλά συμβάλλει στην αντιμετώπιση των δύσκολων συνθηκών που δημιουργεί ο παρατεταμένος καύσωνας» τονίζει η ΔΕΗ σε σχετική ανακοίνωσή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή