Γ΄ ΚΠΣ: Μίνι αναθεώρηση για διασφάλιση πόρων

Γ΄ ΚΠΣ: Μίνι αναθεώρηση για διασφάλιση πόρων

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εσωτερικές ανακατατάξεις έργων περιλαμβάνει το σχέδιο δράσης του υπουργείου Οικονομίας για την αποφυγή απώλειας κοινοτικών πόρων, 18 μόλις μήνες πριν από την οριστική εκπνοή της προθεσμίας για τη λήξη του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, ανοίγοντας χθες τις εργασίες της 10ης Επιτροπής Παρακολούθησης, έκανε λόγο για «εξάντληση κάθε δυνατότητας που ενισχύει την προοπτική για μηδαμινές απώλειες πόρων», ενώ το στέλεχος της επιτροπής περιφερειακής πολιτικής κ. Ζαν Ποσέ συνέστησε διπλασιασμό του μηνιαίου ρυθμού απορρόφησης πόρων, ιδιαίτερη προσοχή στις περιβαλλοντικές μελέτες, αλλά και επιμέλεια στις συμβάσεις δημοσίων έργων, προκειμένου, όπως είπε, «να μην επαναληφθούν τα προβλήματα του παρελθόντος».

Ο προεδρεύων της διαδικασίας υφυπουργός κ. Χρήστος Φώλιας σημείωσε ότι «προϋπόθεση για το ευνοϊκότερο δυνατό κλείσιμο της περιόδου και για την ομαλή μετάβαση στην προγραμματική περίοδο 2007 – 2013 είναι όλα τα Επιχειρησιακά Προγράμματα να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται με ποιότητα και μεγαλύτερη ταχύτητα». «Τα Προγράμματα», κατέληξε ο υφυπουργός Οικονομίας, «πρέπει να παράξουν σημαντικό έργο με ειδική μέριμνα σε συγκεκριμένους άξονες προτεραιότητας» και εξειδικεύοντας το περιεχόμενο της προτροπής αυτής, ο γενικός γραμματέας κ. Κώστας Μουσουρούλης έκανε λόγο για εσωτερικές ανακατατάξεις έργων, με μεταφορές έργων από άξονες που παρουσιάζουν υπερδέσμευση πόρων σε άλλους, οι επιδόσεις των οποίων υπολείπονται από τους στόχους. Η «μίνι αναθεώρηση» δεν είναι παρά μια διαδικασία που αποσκοπεί στην τακτοποίηση των προγραμμάτων με βάση τις κοινοτικές επιταγές που προβλέπουν το κλείσιμο κάθε άξονα του προγράμματος με βάση και την εφαρμογή του κανόνα ν + 2, δηλαδή της διετούς δυνατότητας που μας παρέχεται μετά τη λήξη του προγράμματος γα την απορρόφηση πόρων.

Με δεδομένο ότι η προγραμματική περίοδος 2000 – 2006 έχει ήδη λήξει, οι σχεδιασμοί του υπουργείου Οικονομίας μετρούν αντίστροφα για την ικανοποίηση της εξίσωσης και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη χθεσινή και τελευταία Επιτροπή Παρακολούθησης του Γ΄ ΚΠΣ, μέχρι σήμερα η απορρόφηση φθάνει το 65% του συνόλου του Πακέτου. Αυτό μεταφράζεται σε 15,7 δισ. ευρώ στο σύνολο των 32,4 δισ. ευρώ που έχουν δεσμευθεί, ενώ οι νομικές δεσμεύσεις φθάνουν το 96%. Η εσωτερική αναθεώρηση θα επιτρέψει τη μεταφορά έργων από άξονες που εμφανίζουν υπερδέσμευση, δηλαδή άνω του 100%, σε άλλους άξονες, η απορροφητικότητα αλλά και οι νομικές δεσμεύσεις των οποίων υστερούν σε σχέση με τους στόχους. Δίνοντας τη συνολική εικόνα του Γ΄ ΚΠΣ, ο κ. Φώλιας σημείωσε ότι οι αποφάσεις ένταξης των συγχρηματοδοτούμενων έργων ξεπερνούν το 120% του Προγράμματος, μέγεθος που αντιστοιχεί με την έγκριση προς εκτέλεση περίπου 27.500 έργων, με προσδιορισμένους στόχους, χρονοδιαγράμματα και προϋπολογισμό.

Αναφερόμενος στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2007 – 2013, ο κ. Φώλιας επεσήμανε ότι το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς σχεδιάζεται προς την κατεύθυνση ικανοποίησης των απαιτήσεων που επιβάλλονται από τους νέους κανονισμούς και έκανε λόγο για «την εισαγωγή παραμέτρων που συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό των διοικητικών λειτουργιών και στην επιτάχυνση των διαδικασιών, στην πρόληψη αστοχιών, στην ενίσχυση της διαφάνειας και στον περιορισμό του διαχειριστικού κόστους».

Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για τις ΜΜΕ

Ενα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, με τη μορφή επενδυτικού κεφαλαίου, που θα παρέχει χρηματοδότηση προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συστήνεται με συμφωνία του υπουργείου Οικονομίας και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων. Πρόκειται για την πρωτοβουλία με το όνομα Jeremie, η οποία θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς και θα προικοδοτηθεί με κοινοτικούς και εθνικούς πόρους. Σύμφωνα με το καταστατικό του, το μετοχικό του κεφάλαιο θα ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ και στόχος του θα είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. που υπογράφει τη σύμβαση εφαρμογής του Jeremie, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στο περιθώριο της 10ης Επιτροπής Παρακολούθησης από τον υφυπουργό Οικονομίας κ. Χρήστο Φώλια και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων κ. Φράνσις Κάρπεντερ. Η διαχείριση των χρημάτων θα γίνεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Φώλιας, «η επένδυση στη συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς και στην τεχνογνωσία τους, αποτελεί εγγύηση για την αποτελεσματική εφαρμογή δράσεων στο σημερινό απαιτητικό περιβάλλον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή