Αυξημένη ζήτηση στελεχών το τρίτο τρίμηνο

Αυξημένη ζήτηση στελεχών το τρίτο τρίμηνο

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικά μηνύματα εκπέμπουν οι εργοδότες επιχειρήσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις στελεχών που προγραμματίζουν κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την παγκόσμια έρευνα της Manpower για την Απασχόληση, η οποία πραγματοποιείται σε τριμηνιαία βάση, με τη συμμετοχή 52.000 εργοδοτών από 27 χώρες. Οπως επισημαίνει στην «Ο.Κ.» η κ. Βενετία Κουσία, γενική διευθύντρια της Manpower Ελλάς, κεντρικό χαρακτηριστικό σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά είναι το γεγονός ότι οι τάσεις που επικρατούν διεθνώς, βρίσκουν πλέον εφαρμογή και στην Ελλάδα. Ετσι, οι Ελληνες εργοδότες μοιράζονται την αισιόδοξη οπτική των συναδέλφων τους από τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, περιγράφοντας μια σχετικά «υγιή» εικόνα για την αγορά εργασίας, τουλάχιστον για τους επόμενους τρεις μήνες. Επιπρόσθετα, στα χαρακτηριστικά που υπογραμμίζουν με ενδεικτικό τρόπο τη σύμπνοια της χώρα μας με το εξωτερικό, περιλαμβάνεται το γεγονός ότι ο τομέας των Πωλήσεων κερδίζει διαρκώς έδαφος.

Η ζήτηση για στελέχη του τμήματος των Πωλήσεων αυξάνεται διαρκώς και σχετίζεται με περισσότερους τομείς από όσους φαντάζεται κανείς, όπως είναι π.χ. ο τραπεζικός κλάδος. «Πρέπει να διευκρινίσουμε όμως ότι οι Πωλήσεις έτσι όπως τις γνωρίζαμε δεν υφίστανται πλέον», σημειώνει η κ. Κουσία. Η ίδια εξηγεί ότι οι επιχειρήσεις αναζητούν πωλητές/συμβούλους, οι οποίοι είναι σε θέση να διαχειριστούν τις αυξημένες ευθύνες τους σε μία πελατοκεντρική επιχείρηση. «Η έννοια των Πωλήσεων έχει αναβαθμιστεί, τόσο σε επίπεδο περιεχομένου όσο όμως και κατάρτισης. Οι νέοι πωλητές καλούνται να διαχειριστούν με επιτυχία ένα διαφοροποιημένο portfolio ευθυνών, αποστολή για την οποία πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι, έχοντας ολοκληρώσει σχετικές σπουδές». Οπως επισημαίνει η γενική διευθύντρια της Manpower Ελλάς, η αυξημένη ζήτηση στον τομέα των Πωλήσεων αντικατοπτρίζει τη στροφή των επιχειρήσεων προς μία πελατοκεντρική κατεύθυνση. Ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός ότι τον ίδιο προσανατολισμό αποκτούν και οι τράπεζες, οι οποίες στη μάχη του ανταγωνισμού, αναζητούν στελέχη πωλητές/συμβούλους, με ικανότητες να διαχειριστούν διαπροσωπικές σχέσεις με αποτελεσματικό τρόπο.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες χώρες όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα της Manpower, οι εργοδότες από τη Γερμανία και τη Νορβηγία εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι από ποτέ, ενώ πιο συγκρατημένοι στις προβλέψεις τους είναι οι εργοδότες στην περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών όπως και της Ασίας, με εξαίρεση την Ινδία. Στην Ευρώπη, αυξημένη ζήτηση ανθρώπινου δυναμικού καταγράφεται στους τομείς των Μεταφορών, Επικοινωνιών και της Μεταποίησης, ενώ οι Ινδοί εργοδότες αναζητούν ικανά στελέχη σε όλο το εύρος της Παροχής Υπηρεσιών. Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι στο Μεξικό οι εργοδότες κάνουν υπεραισιόδοξες προβλέψεις για τους κλάδους της Γεωργίας, του Retail, του Χονδρεμπορίου και της Μεταποίησης, σε αντίθεση με τους Αμερικανούς συναδέλφους τους, οι οποίοι είναι αρκετά συγκρατημένοι στις εκτιμήσεις τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή