Εκπίπτει το ποσό εξαγοράς της στρατιωτικής θητείας;

Εκπίπτει το ποσό εξαγοράς της στρατιωτικής θητείας;

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αναγνώστης μας κ. Πέτρος Μαντζουράνης μας ερωτά:

«Είμαι δημόσιος υπάλληλος και πλήρωσα τη στρατιωτική μου θητεία με μετρητά. Το ποσό της εξαγοράς (αν επισυνάψω σχετική βεβαίωση) αφαιρείται από το εισόδημά μου στη φορολογική δήλωση;»

Απάντηση: Σύμφωνα με τον ισχύοντα φορολογικό νόμο ΚΦΕ – Ν. 2238/94 άρθρο 8 και 9 και την απόφαση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ΠΟΛ 1042/8-2-1993, από το εισόδημα του φορολογουμένου αφαιρούνται τα ποσά των εισφορών που καταβάλλονται από αυτόν στα ταμεία ασφάλισής του, με την προϋπόθεση ότι οι εισφορές αυτές πρέπει να καταβάλλονται υποχρεωτικά, σε εκτέλεση σχετικής διάταξης νόμου.

Στην έννοια των εισφορών αυτής της περίπτωσης υπάγονται τα ποσά που καταβάλλει ο μισθωτός, ο συνταξιούχος ή ο αυτοαπασχολούμενος σε Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για την αναγνώριση του χρόνου υπηρεσίας (πολιτικής, στρατιωτικής κ.λπ.) ως χρόνου ασφάλισης για τη λήψη σύνταξης ή για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης που δικαιούται. Οι εισφορές αυτές εκπίπτουν, ανεξαρτήτως του έτους στο οποίο ανάγονται, από το συνολικό εισόδημα του έτους στο οποίο πραγματοποιείται η καταβολή τους. Το ποσό που εκπίπτει είναι αυτό που πράγματι καταβάλλει ο φορολογούμενος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή