Εξι νέα μέτρα για τους πυροπαθείς

Εξι νέα μέτρα για τους πυροπαθείς

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο φορολογικό πακέτο ενίσχυσης των πυροπαθών ετοιμάζει το κυβερνών κόμμα το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή το 2008. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει την αύξηση του αφορολογήτου ορίου κατά 50% για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες που κατοικούν στις πληγείσες περιοχές. Από τις 12.000 ευρώ που είναι σήμερα το αφορολόγητο όριο θα φθάσει τις 18.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους και στις 15.750 ευρώ από 10.500 ευρώ που είναι σήμερα για τις υπόλοιπες κατηγορίες φορολογούμενων. Παράλληλα, μειώνεται κατά 40% ο φόρος μεταβίβασης για αγορά ακινήτων καθώς και για τις γονικές παροχές. Συνολικά στους πέντε νομούς που επλήγησαν (Αρκαδία, Εύβοια, Ηλεία, Λακωνία και Μεσσηνία) σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο φορολογικών δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών, είναι καταγεγραμμένοι 335.974 φορολογούμενοι (ο συνολικός φόρος εισοδήματος που εισέπραξε το ελληνικό δημόσιο από τους ανωτέρω νομούς φτάνει τα 250 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου και του φόρου που κατέβαλαν οι επιχειρήσεις). Οι εν λόγω θα φορολογηθούν, σύμφωνα με τους πρώτους σχεδιασμούς που κάνει η Νέα Δημοκρατία, με τα ειδικά αφορολόγητα όρια που ισχύουν και στα νησιά με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν μέτρα και για τις πληγείσες επιχειρήσεις με μειωμένους συντελεστές φορολόγησης των καθαρών κερδών.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι φορολογικοί συντελεστές μεταβίβασης ακινήτων μειώνονται κατά 40% για αγορά ακινήτων ή εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί ακινήτων που βρίσκονται σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους, εφόσον η αγορά γίνεται από φυσικό πρόσωπο που είναι μόνιμος κάτοικος στα νησιά αυτά. Ακόμη κατά 40% μειώνεται ο φόρος που προκύπτει για γονική παροχή ακινήτων που βρίσκονται σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους, εφόσον ο δικαιούχος είναι μόνιμος κάτοικος των νησιών αυτών.

Παράλληλα, στις περιοχές που επλήγησαν θα υπάρξει αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Στους πέντε νομούς της χώρας οι τιμές της εφορίας αναμένεται να μειωθούν με στόχο τη μείωση της επιβάρυνσης των φορολογούμενων κατά τη μεταβίβαση των ακινήτων τους αλλά και λόγω της μείωσης των εμπορικών τιμών των ακινήτων. Δεν αποκλείεται στις περιοχές αυτές οι αντικειμενικές αξίες να μειωθούν έως και 30%.

Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι και η αναστολή θέσπισης του ενιαίου φόρου στα ακίνητα. Αν και είχε ανακοινωθεί ότι ο ενιαίος φόρος θα εφαρμοζόταν το 2008, οι εξελίξεις προφανώς θα οδηγήσουν στη ματαίωση για ένα χρόνο της ενοποίησης των φόρων στα ακίνητα.

Επίσης, και όπως προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Πέτρος Δούκας από το 2008 καταργείται ο φόρος κληρονομιάς. Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται στα 120 εκατ. ευρώ. Βέβαια, πιθανόν να είναι ακόμα μεγαλύτερο, δεδομένου ότι οι φορολογούμενοι που μεταβίβαζαν στα παιδιά τους ή στα εγγόνια τους ακίνητα με τη διαδικασία της γονικής παροχής θα σταματήσουν, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να έχει απώλειες. Η γονική παροχή θα είναι ασύμφορη (θα υπάρχει ακόμα φόρος) και όλοι θα κληροδοτούν τα ακίνητα στους συγγενείς τους γλιτώνοντας και τους σχετικούς φόρους.

Με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, το αφορολόγητο όριο για κληρονομιά από συγγενή πρώτου βαθμού είναι τα 95.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας. Για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 120.000, ο φόρος κληρονομιάς είναι 1.250 ευρώ και ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 265.000 ευρώ 15.750 ευρώ. Η αξία πάνω από αυτό το ποσό φορολογείται με συντελεστή 20%.

Επιπλέον, υπάρχει ειδικό αφορολόγητο 300.000 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο και για τα ανήλικα παιδιά του.

Για κληρονομιά από συγγενή δεύτερου βαθμού (αδελφοί, δισέγγονοι, παππούδες, θείοι κ.λπ.) το αφορολόγητο όριο είναι 20.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας. Για συνολική αντικειμενική αξία 75.000 ευρώ, ο φόρος κληρονομιάς είναι 5.500 ευρώ, ενώ για αξία 270.000 ευρώ είναι 44.500 ευρώ.

Οπως προκύπτει από τα παραπάνω, από την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς το όφελος είναι σημαντικότερο για τις μεγάλες κληρονομιές και τις κληρονομιές από συγγενείς δευτέρου βαθμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή