Να συγκρατήσουμε τους ανθρώπους στον τόπο τους

Να συγκρατήσουμε τους ανθρώπους στον τόπο τους

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρεμβάσεις για την αποκατάσταση και την ανάπτυξη των υποδομών, της αγροτικής παραγωγής και μεταποίησης, των επιχειρήσεων και του τουρισμού και παράλληλες οριζόντιες δράσεις αποκατάστασης και προστασίας του περιβάλλοντος σχεδιάζει το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, σύμφωνα με δήλωση του γενικού γραμματέα του υπουργείου, K. Τσουτσοπλίδη, αρμόδιου για τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό.

«Οπως το να συγκρατήσεις το έδαφος αποτελεί προϋπόθεση για να αναγεννηθεί το δάσος, έτσι και το να συγκρατήσεις τους ανθρώπους στις περιοχές που επλήγησαν αποτελεί προϋπόθεση για να ξαναρχίσει η ανάπτυξη». Προσθέτει ότι «τα μέτρα άμεσης ανακούφισης των πυρόπληκτων που ήδη υλοποιούνται στοχεύουν ακριβώς στο να αποτρέψουν, σε πρώτο χρόνο, την αιμορραγία του ανθρώπινου δυναμικού έως ότου αρχίσουν να λειτουργούν οι ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για την ανασυγκρότηση των περιοχών».

Με ποιο τρόπο, όμως, θα συγκρατηθεί πληθυσμός στον τόπο του; «Με την παροχή δυνατοτήτων απασχόλησης και λοιπών κινήτρων στον ενεργό πληθυσμό. Με στοχευμένες δράσεις κατάρτισης, ώστε το ανθρώπινο δυναμικό να υποστηρίξει με επάρκεια τις νέες οικονομικές δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν καθώς και με δράσεις για την περαιτέρω ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

Αναφορικά με την αρωγή που εξασφάλισε η κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Τσουτσοπλίδης κάνει λόγο για δύο πηγές επιπλέον πόρων. «Πρώτον, παρέχοντας την ευελιξία για την απαραίτητη αναδιάταξη των ήδη διαθέσιμων στη χώρα μας κοινοτικών πόρων και, δεύτερον, με την άμεση συνεισφορά μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης». Ωστόσο, συμφωνεί ότι «αυτό που θα κρίνει την επιτυχία του εγχειρήματος είναι ο σωστός σχεδιασμός και η αποτελεσματική διαχείριση του έργου».

Πόσο ρεαλιστικό είναι αυτό; «Εχοντας ήδη αποτυπώσει τις παρεμβάσεις για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, βασισμένοι σε έγκυρες αναλύσεις των οικονομικών προοπτικών κάθε pεριφέρειας, δεν μένει παρά να εξυπηρετήσουμε αποτελεσματικά το αναπτυξιακό υπόδειγμα που θα προκρίνουμε για τις πληγείσες περιοχές, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις που επέφεραν οι πυρκαγιές» σημειώνει. Ωστόσο, «σημαντική και επiβεβλημένη προϋπόθεση είναι η εποικοδομητική συνεργασία και η ουσιαστική εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών και των παραγωγικών τάξεων των περιοχών στον αναπτυξιακό ανασχεδιασμό, αλλά και η ορθολογική αλληλουχία και συμπληρωματικότητα των δράσεων από τα διάφορα ταμεία».

* Ο Κ. Τσουτσοπλίδης είναι γ.γ. διαχείρισης κοινοτικών και άλλων πόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή